Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Bog:

Den ultimative alfahun

Biografi: Ny bog om landets mest magtfulde erhvervskvinde er lige dele Børsen og Alt for Damerne. Forrygende læsning.

Koncernchef Stine Bosse i sit rullende direktionskontor. Her sammen med privatchauffør Poul Borchmann.
Koncernchef Stine Bosse i sit rullende direktionskontor. Her sammen med privatchauffør Poul Borchmann.

I bogen »Stine Bosse. Det handler om at turde« tegner de to Berlingske-journalister Jens Chr. Hansen og Christian Nørr et lyslevende portræt af en usædvanlig erhvervskvinde, der giver læserne adgang også til de »private, mørke og de skæve sider«. Ud over hovedpersonen selv har omkring 50 mennesker fra den personlige omgangskreds og den professionelle verden bidraget.

»Stine Bosse lægger sig på briksen og tager en dyb indånding. Føler sig tung og udmattet. Faktisk har hun mest lyst til at gå op på sit hotelværelse, trække dynen over hovedet og slukke lyset. Men hun har fået anbefalet hotellets massage, og guderne skal vide, at hun trænger til det.«

Som man kan høre, er stilen direkte, og bogens første overskrift, »Slangen i Paradiset«, viser sig at være et modermærke, som hun lover massøren på det fine hotel i London at få undersøgt.

Det er kræftsygdommen, der i 2006 udløser den krise, der får hende til at lægge livet om.

Stine Bosses krisefokus på sundhed og søvn, mad, motion og ikke mindst et vægttab på 25 kilo sender læseren langt ind i »Alt for Damerne«. Udvikling af enebarnets radarblik, hos en depressiv mor som ender med at tage sit eget liv, og en far der først bygger en millionforretning op og siden går fallit, trækker i samme retning.

Kvinder, køn og magt

Tryghedssøgende og altid i gang med at bevise, at hun kan blive endnu bedre, bliver hun som mor til to små piger og nyuddannet jurist ansat i Tryg i 1987. Året efter får hun sin første lederstilling, bliver medlem af direktionen som 39-årig og udnævnt til koncernchef for TrygVesta i 2003.

Med karrieresporet, det navngivne netværk og de nødvendige magtkampe er vi til gengæld langt inde i Børsen. Det forrygende er, at kvindeliv og erhvervsbiografi helt ubesværet blander blod i en ny og tredje fortælling om kvinder, køn og magt, som sjældent om nogensinde er skrevet på dansk.

Stine Bosse kommer til magten ikke bare på trods af men i høj grad også i kraft af, at hun er kvinde. Som Danmarks højest placerede erhvervskvinde har hun sagt nej tak til ministerposter, ja til Velfærdskommissionen og til magtfulde bestyrelser. Som den ultimative alfahun udfordrer hun det store kvotetabu, så hun fra nu af også er en af »kvotekællingerne«. Det gode er, at hun siger, hvad hun mener, og gør, hvad der skal gøres. Som dengang hun gennemførte pilgrimsruten »El Camino« i Nordspanien med fire utilpassede indvandrerdrenge, der blev lovet en chance i TrygVesta, hvis de gennemførte de 120 kilometer til fods. Hendes ethos, her omsat til integrationspolitik i TrygVesta, giver ikke bare håb for fremtiden, men peger samtidig på behovet for lederskab i resten af samfundet.

Elisabeth Møller Jensen (f.1946) er centerleder i KVINFO, forfatter og skribent.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.