Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Spiritualitet

Den indre rejse

En række bogudgivelser beskæftiger sig indgående med det spirituelle liv. Fra forventningen om en ny Avatar-Messias-inkarnation til nøgtern viden om kirkeinstitutionens udvikling.

Klik videre for at se bogomslagene.
Klik videre for at se bogomslagene.

Tidligere på året offentliggjorde Harvard-professoren Karen King et papyrusfragment på blot 32 kvadratcentimeter. Her stod med Jesu egne ord citeret: »Min hustru...«

Mere skulle der ikke til, før der gik Dan Brown i gisningerne om meningen med frelserens eventuelle ægtefælle. Tilhængere af historien om Maria Magdalene som Jesu kæreste og hele kristenhedens vaklende grundlag under en mandligt domineret religion blev ført i pennen verden over og Da Vinci-koden bragt i anvendelse for at dirke mysteriet op. Det prekære spørgsmål om frelserens seksuelle aktivitet med en eventuel jordisk arving til følge blev heftigt diskuteret. I Sydfrankrig kan man ikke blot besøge Maria Magdalenes bjerghule, men også Katharernes borge, hvortil den hellige gral skulle være blevet bragt, da elskerinden efter korsfæstelsen gik i land i Sydfrankrig.

Ikke blot Dan Brown ser i den hellige gral moderskødet og det afgørende kvindelige indslag i kristendommen, der senere gik tabt i den mandsdominerede religion. Også den danske forfatter Lars Muhl, der i 1999 stoppede sin karriere som aktiv sanger og musiker til fordel for sit esoteriske forfatterskab, har beskæftiget sig indgående med gralsmyten og Maria Magdalenes betydning for en sideløbende åndelige udvikling. Hans digre afhandling »Gralstrilogien« består således af de tre bøger: »Seeren«, »Magdalenen« og »Gral«, som tilsammen udgør et hovedværk i moderne spirituel og esoterisk litteratur.

Belæst i en lang række kildeskrifter – heriblandt de apokryfe bibeltekster – til forståelse af åndelige fænomener er Muhl klædt på til at beskrive oversanselige fænomener, kosmiske energier og kroppens skjulte beredskab (kundalinikraften), men også til at advare mod kulturens forfald i materialisme og værdiernes korrumpering. Kan man ikke følge ham hele vejen, er det dog en sand fornøjelse at læse trilogien som en individuationsroman, hvor forfatteren selv er til stede og yderst nærværende i sine erfaringer og stadige dragning mod helligsteder i sindet såvel som i landskaberne – især omkring Katharernes færden i Languedoc i Sydfrankrig i 1200-tallet.

Jesus som Avatar

Omvendt forholder det sig med hans seneste bog »Taxo Luma«, der i romanform forsøger at forene det mandlige og det kvindelige aspekt i nye, fremtidige reinkarnationer af Jesus-figurens Avatar-forekomster i en verden, hvor Europa i en nær fremtid er ved at bukke under som korrupt politistat. Første halvdel af romanen er en velfungerende spændingsroman, men efter hovedpersonens genoplevelse af Jesu dåb i Jordan taber den litterær højde og styrter til jorden som spekulativ pegepind for så at ende i den rene kabbalistiske pølsesnak. Romanen lever på ingen måde op til hensigten om opfølgning på »Gralstrilogien« og de esoteriske erfaringer, der lægges frem i dette spekulative, men konsistente storværk.

Ny dansk kirkehistorie

På sikker kirkehistorisk grund bevæger fire Aarhus-teologer sig i deres bud på en tiltrængt ny dansk kirkehistorie med befriende udblik til verden omkring os.

Middelalderens katolske kirke omfattede naturligt Danmark som en del af Europa, men forfatterne har været i flere kroge af den internationale historie ikke mindst USA og de seneste bevægelser her. Og så ser de kirkedebatten og kirkens rolle og udvikling i dialog med de respektive omgivende samfund og lovgivninger og de lokale og statslige politiske udviklinger. Og ingen af de fire forfattere til værket ser sandsynligvis nogen grund til at skrive kristenhedens historie om på baggrund af det nyfundne papyrusfragment fra oldkirkens dage.

Går man efter en forklaring på katharernes gralsmyter, som Brown og Muhl digter videre på, går man forgæves.

Til gengæld tilføjer dette i flere betydninger historiske værk nyt lys over den sydfranske og norditalienske kætterbevægelse. Katharerne ses ikke blot i deres åbenlyse strid med pavekirken – der kostede dem tusindvis af ofre under inkvisitionen – men også som del af den urbanisering af landene, der foregik i 1200-tallet, og som bragte befolkningerne i opposition til det omgivende feudalvælde, som hidtil havde været vævet grundigt ind i den katolske kirke.

Det særdeles velillustrerede storværk er en forskningsmæssig bedrift. Og selv om det er skrevet for universitetsstuderende, falder der mangen en godbid af til den historisk interesserede, der ubesværet og ved hjælp af fine grafikker og registre bevæger sig rundt i kirkens mangfoldige historie fra oldkirke til global kristendom i det 20. århundrede.

Åndelig historie

Også middelalderforskeren Brian Patrick McGuire tager i sin fine lille essaysamling for sig af historiens erfaringer. På opfordring af tilhørere til hans velbesøgte foredrag om middelalderens åndelige verden har han sat sig for at skrive iagttagelser fra fortidens trosverden ind i den nutidige spiritualitet. Den kristne spiritualitet vel at mærke, selv om det ikke fremgår af undertitlen »Den nye spiritualitet«.

Men begrænsningen forekommer ikke snærende, og når det kommer til de to væsentlige afsnit om pilgrimsrejser og retræte, udvides perspektivet da også passende til at omfatte de verdslige aspekter af vandringen mod det indre liv udstukket i kilometer eller målt i mindfulness.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.