Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark, krigen og verden udenfor

En række nye bøger om Anden Verdenskrig og Danmark tegner en klar tendens: Nu er dansk besættelseshistorie ved at blive integreret i den større historie. Hvorfor skulle det tage så lang tid?

Ruth Weber, også kaldet Kanon-sussi, var den eneste kvinder med antiluftskytscertifikat. Billedet er fra "Breve fra Anders"
Ruth Weber, også kaldet Kanon-sussi, var den eneste kvinder med antiluftskytscertifikat. Billedet er fra "Breve fra Anders"

Det er ingen hemmelighed, at danske historikere efter besættelsen anlagde et snævert nationalt perspektiv, når de skulle fortælle om Anden Verdenskrig. Det drejede sig om småstaten Danmark og vore egne små problemer. I de seneste ti år er der åbnet noget mere for den brutale virkelighed uden for landets grænser, men endnu er Danmark ikke rigtig blevet integreret i den store historie. Det er bemærkelsesværdigt, at de fire bøger, der ligger på denne anmelders skrivebord, alle inddrager krigen uden for landets grænser. Det er opmuntrende, for det peger frem mod, at vi omsider er på vej bort fra den indelukkede historieskrivning.

Danskere i tysk tjeneste
Lasse Bruun Jonassen og Jonas Lind er to unge historikere, der har omarbejdet deres universitetsspeciale til en bog om danskere i nazigruppen Schiøler-gruppen. Det var en af de nazistiske grupperinger, der øvede schalburgtage og myrdede frihedskæmpere i besættelsens sidste fase. Der er i de senere år kommet mange bøger om de danske nazister og deres ugerninger, men i denne bog inddrages et internationalt perspektiv, som ikke har været tilfældet med de tidligere. Bogen graver dybt ned i Schiøler-gruppens medlemmers baggrund og psykologi.

Jonassen og Lind beskriver dem som ganske almindelige unge mennesker, der drevet af stigende radikalisering begik stadig værre forbrydelser. De psykologiske afsnit har præg af specialeskrivningens banaliteter, men det er på ingen måde en dårlig bog, for med brug af retsakter får vi et grundigt kendskab til de unge mennesker og deres ugerninger.

Men bogens scoop er at fortælle, hvordan denne gruppe blev styret af den militære efterretningstjeneste Abwehr. Det var en af Abwehrs afdelinger i Hald under ledelse af tyskeren Helmut Clissmann, der gav gruppen ordrer. Clissmann arbejdede som tysk spion i bl.a. Irland, Frankrig og Tunesien, og han fik rekrutteret danskere på Haakonsens bokseinstitut i Store Kongensgade, og gruppen, der i begyndelsen var en slags militær ventegruppe, der skulle bekæmpe allieret invasion, kom på sabotagekursus i Frankrig.

Efter befrielsen blev to af gruppens ledere henrettet, mens resten fik forholdsvise milde fængselsstraffe. Clissmann slap forbløffende let fra retsopgøret og rejste til Dublin, hvor han senere var med til at oprette en afdeling af Amnesty International! Der er kort sagt tale om en spændende og overraskende bog med internationalt perspektiv.
Et godt arbejde, der skæmmes af, at Informations Forlag har trykt fotografierne for dårligt.

Bog: "Schiøler Gruppen" af Bruun Jonassen og Lind. 4 ud af 6 stjerner

Det besatte Bornholm
Det er også krigens globale gang, der er baggrunden for journalist Jesper Gaarskjærs bog »Bornholm Besat«. Her fortæller bornholmere om besættelsen under både tyskerne og russerne. Generelt havde de fleste bornholmere et positivt indtryk af de sovjetiske soldater, der kom til øen med brutale oplevelser bag sig fra fronten.

Men Jesper Gaarskjær har haft fat i retsarkivalier, der viser, at så gemytlige var soldaterne heller ikke, og han kan påvise 20 tilfælde af voldtægter og andre kriminelle handlinger. Gaarskjær tegner et mørkere billede af den sovjetiske besættelse, end vi kender fra andre bøger: »Sagerne og grovheden tog således til i sommermånederne, hvor også de mest forhadte sager, de russiske voldtægter af bornholmske kvinder, kulminerede, men russersagerne og også de grove tilfælde fortsatte året ud og i begyndelsen af 1946.«

Forfatteren har sikkert ret, men man må dog tilføje, at i forhold til andre steder i verden, hvor sovjetiske soldater forgreb sig på kvinder, så var antallet på Bornholm meget lille. Det perspektiv kunne han godt have taget med. Jesper Gaarskjærs bog er velfortalt, og han har fat i spændende vidner. Et kapitel om bornholmernes klippeaktion mod danske piger, der havde haft forhold til tyske soldater, er grum læsning.

Der er tale om et fint arbejde, der giver en nuanceret og indgående skildring af, hvordan bornholmerne oplevede tyskere og russere. 

Bog: "Bornholm besat" af Gaarskjær. 4 ud af 6 stjerne.

Danske søfolk i allieret tjeneste
En del af danskernes krigsindsats blev udøvet i allieret krigstjeneste både i luften, på jorden og søen. Anders Bjørn Hansen har i bogen »Breve fra Anders« skrevet om sin farbror, som han er opkaldt efter. Forfatteren Anders er historiker og har fået overdraget breve, som sømanden Anders skrev hjem til hustru Inger, mens han sejlede i allieret tjeneste.

Brevene er udgangspunkt for en bred skildring af danske krigssejlere. I de seneste par år er der kommet væsentlige bøger om de godt 6.300 danskere, der sejlede over hele kloden på skibe i allieret tjeneste. Svend Arvid Birkeland udgav i 2012 bogen »Sænket af tyskerne. Danske krigssejlere i 2. Verdenskrig«, og Christan Tortzen udgav i 2011 »Kampen på havet.« Kort sagt er der efterhånden skrevet meget om de danske krigssejlere, men Anders Bjørn Hansens bog supplerer fint, fordi vi med sømanden Anders’ kærlige breve til hustruen kommer helt ind under huden på andenstyrmanden, der sejlede jorden tyndt med handelsskibet »Panama«.

Anders Bjørn Hansen forstår at blande brevcitater med en bredere fortælling om krigen på en afvekslende måde. På en sejlads til New York kæntrede Anders’ skib, og han druknede og delte dermed skæbne med godt 1.000 andre danske sømænd.

Et enkelt fotografi fanger specielt opmærksomheden. Det viser Ruth Weber, også kaldet Kanon-Sussi, der var den eneste kvinde med antiluftskytscertifikat, og man ser hende ved sit maskingevær. Der må ligge en utrolig historie gemt der. Anders Bjørn Hansens bog er et smukt minde om sømanden Anders Bjørn Hansen og hans hustru Inger, der kom til at leve i mindet om sin mand.

Bog:"Breve fra Anders" af Bjørn Hansen. 4 ud af 6 stjerner.

Allierede piloter skudt ned over Danmark

De allierede piloter risikerede livet med flyangreb over Danmark, og 1.500 blev skudt ned og ligger på kirkegårde rundt omkring i landet.

Allerede i 1988 beskrev tre unge historikere, Henrik Skov Kristensen, Claus Kofoed og Frank Weber disse flytogter efter nøje gennemgang af danske og britiske kilder. De var altså så tidligt fremme, at de modsiger denne anmelders indledning, hvor jeg beklagede den snævre nationale tilgang, men de tre udgjorde en minoritet, der kiggede ud over den nationale grænse.

Bogen hed dengang »Vestallierede luftangreb« og har i en revideret udgave nu fået titlen »Bomber over Danmark«. Der er kommet nye fotografier til og nye oplysninger. Vi har haft en tendens til at glemme den omfattende og heltemodige indsats, der blev ydet af disse piloter.

Det er Henrik Skov Kristensen, Frøslevlejrens leder, der har omarbejdet den gamle bog og gjort den mere moderne med nye fotografier. Det er en meget grundig og aldeles strålende bog, der gengiver fotografier af de briter, amerikanere og canadiere, der blev dræbt i forsøget på at nedkæmpe nazisterne. Det afsluttende kapitel om den strategiske baggrund er yderst informativ læsning.

Der er sket meget i nyere dansk historieskrivning, og de fire bøger er et tegn på, at der nu er internationale elementer med i nyere bøger. Endnu mangler vi den helt gennemførte beskrivelse af verdenskrigen, hvor Danmark er helt integreret i historien, men vi er da på vej.

Bog: "Bomber over Danmark" af Kristensen,Kofoed og Weber. 5 ud af 6 stjerner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.