Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Charmør med smalt overskæg

Lena Ackebo udviser en god blanding af skarpsyn og kærlighed til sine centrale figurer.

 

At perfektionisme og kontrol ikke giver dybere indhold i livet, er en sandhed, mange nok vil skrive under på. Men måske glemmer man det på en dag med mange gråtoner. Det er derfor velgørende at blive mindet om nødvendigheden af spontanitet og selvindsigt, som det nu er tilfældet i den svenske skribent og kritiker Lena Ackebos overbevisende romandebut , »Verdens smukkeste mand«. En roman, hvor to søstre - et godt stykke ude over den første ungdom - vinker farvel til mændene og tager på en tur til Mallorca for at lære hinanden bedre at kende.

Storesøster Mona, der er pensioneret gymnasielærer, og den kropsfremmede Barbro, som forsøger at få sit liv til at se mere interessant ud, end det er, har det med at tale forbi hinanden og har i øvrigt vanskeligt ved at holde hinanden ud. Nok især fordi de åbne sår fra barndommen stadig gør opmærksom på deres eksistens. Sydens sol læger ikke alle sår. Men en ny horisont åbner sig, og på uventet måde, da den uimodståelige og livskloge engelske Albert træder ind på scenen. Han har ganske vist halvdårlig tøjstil og rod på kontoret, men der bliver sat skred i kvindernes syn på sig selv, hinanden og baglandet med hans entre. Med sin fine sans for Monas indre og ydre skønhed ændrer han billedet.

Det kan lyde banalt, og konstrueret er det også i passager. Men det interessante ved romanen er dens sammenkædning af Monas kærlighedsforhold og Barbros selverkendelse. Barbro må - passende for bogens udvikling - holde sengen nogle dage. Udefra set ser det ud til, at den ene er syg og bedraget, mens den anden »forelsket i en charmør med et smalt overskæg«.

Det, der gør romanen vedkommende og fængslende, er den troværdige dialog, spillet mellem humoren og den underliggende alvor og det efterhånden lysende samspil mellem søstrene. Fra at have befundet sig i hver sin låste livssituation - med angst for angsten og for mange år i flinkeskolen - er de nu i stand til både at finde ståsted og fællesskab. Som Barbros intelligente, men utro mand siger til sin kone: »Hvorfor har du ikke fået dig selv et liv?«

Romanen er lun og psykologisk indsigtsfuld, med skarpe iagttagelser af forfejlet kommunikation og af det udbredte, kritiske syn på modne kvinders mindre smækre fremtræden. Herunder fænomenet kvinde-er-kvinde-værst.

Uden at det bliver skåret ud i pap peger Lena Ackebo på, at det betaler sig at se sig selv i et andet og større perspektiv. Synspunktet er sympatisk - og der er plads til vildskab. Forfatteren udviser en god blanding af skarpsyn og kærlighed til de centrale figurer, og der er et drive, der giver læseren appetit på en fortsættelse.

»Verdens smukkeste mand«. Forfatter: Lena Ackebo. Oversætter: Lotte Kirkeby Hansen. Sider: 398. Pris: 300 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.