Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Anne Franks berømte dagbog er nu på nettet

Rettighederne til at udgive krigsdagbogen er udløbet, mener nogle. Anne Frank Fonden truer med retssag.

En fransk akademiker og et medlem af landets parlament har nytårsdag lagt den berømte dagbog skrevet af Anne Frank under Anden Verdenskrig på internettet med gratis adgang for de interesserede.

Duoen mener, at rettighederne til Anne Franks dagbog er udløbet, så den nu er frit tilgængelig for offentligheden.

Rettighederne er ifølge de to udløbet ved årsskiftet, da der er gået over 70 år siden Anne Franks død i en alder af 15 år i Bergen-Belsen koncentrationslejren i 1945.

Ifølge en europæisk lov fra 1993 mister en bog sine ophavsrettigheder, syv årtier efter at dens forfatter eller forfattere er død.

- I forhold til denne bog, dette vidnesbyrd, og hvad det repræsenterer, er jeg af den overbevisning, at der ikke er nogen større kamp end kampen for dens frihed, ingen større hyldest end at dele den uden begrænsninger, siger lektor Olivier Ertzscheid fra universitetet i Nantes.

Han har lagt dagbogen op på internettet på originalsproget hollandsk.

Anne Frank brugte dagbogen til at nedfælde tanker om sit liv i perioden fra juni 1942 til august 1944, mens hun sammen med sin familie gemte sig i Amsterdam.

Bogen blev første gang offentliggjort på hollandsk i 1947 af faderen, der dog havde slettet nogle passager. Den er solgt i over 30 millioner eksemplarer.

Anne Frank Fonden, der har hovedsæde i Schweiz, har rettighederne til at udgive dagbogen. Fonden har tidligere sagt til nyhedsbureauet AFP, at den i et brev har truet med at tage retlige skridt, hvis andre offentliggjorde bogen.

Fonden mener, at der er tale om et posthumt værk. Her udløber rettighederne 50 år efter udgivelsesdatoen, og her siger Anne Frank Fonden, at det må gælde fra 1986, hvor Det Hollandske Statsinstitut for Krigsdokumentation publicerede en udgave af dagbogen.

Dermed mener fonden, at ophavsrettighederne først udløber i 2037.

Det er Isabelle Attard, medlem af Frankrigs parlament, dog uenig i. Hun har også offentliggjort bogen på nettet og argumenterer for, at det er vigtigt at "bekæmpe privatiseringen af viden".

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.