Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver tredje dansker i farezonen for netsvindel: Sådan undgår du datatyveri

Mange frygter for sikkerheden på nettet. Men den største sikkerhedsrisiko ligger ofte hos os selv, viser ny undersøgelse.

Hver tredje dansker lever livet farligt, når de færdes på nettet. En ny måling viser nemlig, at langt over en mio. voksne indrømmer alvorlig sjusk med deres password. Dermed er de ekstra udsatte for svindel og datatyveri.

Det er klogt, at være opmærksom på fup og fiduser, når man færdes på nettet. Men først og fremmest skal vi lære at passe bedre på os selv, for det er vi alt for dårlige til.

Log ind på B Plus og læs meget mere om netsikkerhed og om de typiske fejl der gør, at hver tredje er farezonen for datatyveri. Få gode råd til passwords og kodeord og se hvordan du undgår at havne i kløerne hos svindlere og it-kriminelle. 

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Mange frygter for sikkerheden på nettet. Men den største sikkerhedsrisiko ligger ofte hos os selv, viser ny undersøgelse. Hver tredje dansker lever livet farligt, når de færdes på nettet. En ny måling viser nemlig, at langt over en mio. voksne indrømmer alvorlig sjusk med deres password.

Dermed er de ekstra udsatte for svindel og datatyveri.

Det er klogt, at være opmærksom på fup og fiduser, når man færdes på nettet. Men først og fremmest skal vi lære at passe bedre på os selv, for det er vi alt for dårlige til.

1,2 mio. voksne danskere skifter aldrig eller yderst sjældent de kodeord, eller pass-word, som de bruger på nettet. Det fremgår af en ny måling, som TNS Gallup har gennemført for Nordea. Lige så mange går ind for genbrug, og bruger de samme faste adgangskoder til både netbanken, de sociale medier, mail og på de sider, hvor de ofte e-handler.

Ingen af os har et kørekort til internettet. Derfor sidder færdselsreglerne i cyberspace ikke på rygraden. Men der er ingen tvivl om at genbrug af kodeord på nettet til flere forskellige formål, kodeord, der aldrig skiftes og foto af NemId-kortet på mobilen, svarer til at køre over for rødt lys i trafikken.

Vi sjusker ikke for sjov

Undskyldnigen for, at vi for sjældent skifter kodeord, er, at det er svært at huske nye. Det er rigtigt, men der er desværre ingen vej udenom. Og det er ikke nok at huske ét kodeord, du skal huske flere forskellige.

De hjemmestrikkede ’smarte’ løsninger, som vi bruger ’for en sikkerheds skyld’, så som at gemme et foto af NemId-koderne på mobilen eller at have pinkoden til dankortet noteret på en lap papir i tasken eller pungen bruges af alt for mange. Men det er en ’ommer’. Det må man bare ikke. Og har man kun én kode til det hele ens digitale liv, som man oven i købet sjældent skifter ud, så lever man livet farligt på nettet, og gør det alt for nemt for de it-kriminelle.

Usikker adfærd på nettet øger risikoen for, at du bliver ’kørt over’ af it-kriminelle, der kan hacke eller på anden måde skaffe sig adgang til dine personlige oplysninger for at misbruge dem. Derudover udsætter usikker netadfærd dit digitale grej for vira. Så pas på dig selv med sikre koder.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Ann Lehmann Erichsen, som er uddannet jurist, og har arbejdet med både forbrugerbeskyttelse og privatøkonomi i 28 år. Hun er forfatter til bogen ´Plus på kontoen, syv smutveje til en bedre økonomi´. Til daglig arbejder hun som forbrugerøkonom i Nordea.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.