Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sådan arbejder gravegruppen

Borgere, der bliver klemt af systemer. Politikere og magthavere, der misbruger den position, de er blevet betroet. Ministerier, der fodrer lovgivere med forkerte oplysninger.

Det er afgørende for et demokrati, at magtmisbrug, fusk med betroede midler, vildledning af befolkningen og mørklagt systemsvigt kommer frem. Democracy Dies in Darkness, som den amerikanske avis The Washington Post formulerer det. Åbenhed og gennemsigtighed styrker folkestyret, også selv om det nogle gange kan være ubekvemt for magthaverne. Befolkningen har krav på en rimelig og retfærdig behandling, og befolkningen har krav på at kende fakta.

På Berlingske har vi en årelang tradition for at bedrive undersøgende journalistik. Vi har særligt fokus på, hvordan magthaverne forvalter deres position, og om befolkningen får en saglig og ordentlig behandling.

Hele omdrejningspunktet for Berlingskes gravegruppe er undersøgelser. Vi er som udgangspunkt åbne for at undersøge stort set alle samfundsforhold. Men gravegruppen undersøger først og fremmest magten.

Det har vi eksempelvis gjort i Eritrea-sagen om et usagligt og problematisk asylstop for eritreiske asylansøgere, EFI-sagen om Skats ulovlige og vilkårlige opkrævninger fra skatteyderne og i kvælstofsagen om regeringens vildledning af befolkningen og Folketinget om landbrugspakken. Vi har også afdækket en ministers systematiske tilbageholdelse af oplysninger for Folketinget i sagen om de såkaldte kvotekonger og Danske Banks problematiske rolle i en omfattende europæisk skandalesag om korruption og hvidvask for milliarder.

Magthavere kan være en flertydig størrelse. Det kan også være skoleledelser. En kulegravning af muslimske friskoler afslørede for eksempel opsigtsvækkende ejerforhold og omstridt pædagogisk linje.

Vores undersøgelser kan få vidtrækkende konsekvenser. Dansk asylpolitik bliver lavet om, en minister må forlade sin post, friskoler mister deres statstilskud, politikere over hele Europa må trække sig som følge af hvidvask-afsløringerne.

Vores primære opgave er at afsløre de mest væsentlige og opsigtsvækkende sager. Men historierne skal formidles, så alle forstår dem. Og internettets talrige muligheder skal øge vores interaktion med læserne og gøre historierne visuelt stærkere.

Det er derfor, gravegruppen har lavet indlevende fortællinger, f.eks. om den forsvundne og dræbte pige Emilie Meng eller en dansk-irakisk pige, der blev tilbageholdt af sin egen familie gennem ni år. Det er derfor, vi har testet journalistiske grænser online og bygget et af de mest omfattende datauniverser herhjemme med overvågningsprojektet #Sporet.

Vi tror, at integrationen af afsløring, fortælling og onlinemuligheder er fremtidens journalistik.

Gruppen bygger på principper om sammenhold, samarbejde, også internationalt, høj grad af frihed og et vedholdende fokus på at blive dygtigere.

Gruppen er blevet nomineret til og har modtaget flere hjemlige og internationale priser for det journalistiske arbejde. I 2015 og 2016 var gruppen nomineret til Danmarks mest prestigefyldte journalistpris, Cavling-prisen.

Lars Nørgaard Pedersen, chef for Berlingskes gravegruppe.

Tilbage til forsiden af Berlingskes gravegruppe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.