Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

USAs nye ansigter

Den amerikanske præsident har udpeget en række nye ansigter, der skal tage sig af stormagtens sikkerheds- og forsvarspolitik - nemlig Chuck Hagel, der skal styre forsvarsministeriet i en mulig nedskæringsrunde og John Brennan, der efter planen skal sætte sig i spidsen for efterretningstjenesten CIA.

CIAs tidligere chef, den legendariske general David Petraeus, måtte træde tilbage for nogle måneder siden, efter at det blev afsløret, at han havde et udenomsægteskabeligt forhold. Den nye chef er kendt for at være en fortaler for anvendelsen af de såkaldte droner til målrettede angreb mod terrorister - en strategi som Obama ønsker videreført.

Begge er endvidere kendt i det politiske system som dygtige personer, der kan begå sig politisk. Chuck Hagel er republikaner, og derfor vil det være svært for republikanerne at sige nej til ham, når høringerne starter i kongressen i løbet af to uger, selv om der har været rettet en kritik af ham for at være anti-israelsk.

Brennan har i flere offentlige forsamlinger gået stærkt ind for, at droneangrebene skal fortsætte, og at USA ikke skal sende regulære styrker ind for bekæmpe terrorlederne. Måske vil man i særlige tilfælde stadig anvende specialstyrker. Men det vil være spild af penge og ressourcer at bruge regulære enheder i jagten på Al Qaedas topledere. Og han har stærkt argumenteret for synspunktet i offentligheden ved at understrege, at der ikke - ifølge international ret - er noget, der forbyder målrettede angreb, Brennan argumenter for, at en nation må gribe til sådanne aktioner, hvis det pågældende land, som huser terrorister, ikke selv er i stand til at gøre op med truslen. Og ifølge den logik har det ikke været tilfældet i hverken Pakistan eller i Yemen, hvilket man må sige er rigtigt. Hverken de yemenitiske eller de pakistanske myndigheder har kunnet gøre ret meget for at kvæle Al Qaeda. Osama bin Laden boede ovenikøbet i et hus tæt på en af de største pakistanske officersakademier, da han blev slået ihjel af af de amerikanske specialstyrker.

Chuck Hagel er en republikaner af den gamle skole og var ikke en af den tidligere præsident George W. Bush’ støtter. Han var kritisk over for krigen i Irak, selv om han dog stemte for, at USA skulle fjerne Saddam Hussein. Men han har rejst stærk kritik af indsatsen både før og efter invasionen. Han har dog fået ry for at være Israel kritisk, hvilket er en overdrivelse. Chuck Hagels kritik af Israel har været rettet mod bosættelsespolitikken og mod det, den nuværende Likud-regering under ledelse af Benjamin Netanyahu har gennemført i de israelsk besatte områder. Selv om han vil blive konfronteret med det forhold, så vil det formentlig være relativt let for ham at slippe igennem høringen i Kongressen,

Med de to personer får USA et par, der er enige om det meste, også om at man skal forsøge at undlade en direkte militær intervention i Iran, som anklages for at være ved at producere atomvåben. Til gengæld vil de være fortalere for en stramning af sanktionerne og en fortsættelse af den hårde økonomiske politik over for regimet i Teheran. Og Obama får sikret en republikaner, der kan skabe politisk stabilitet. Alt i alt godt nyt for USA og for resten af verden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.