Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Trumps katastrofale nedtur

Aktiemarkederne er rystede. Amerikanerne ved ikke, hvad de skal tro. Lækagerne fra Det Hvide Hus bliver flere og flere, og hver eneste dag hersker der kaotiske tilstande i den amerikanske administration.

USA er ved et vendepunkt med præsident Donald Trump. Noget skal gøres for at sikre handlekraften i verdens eneste supermagt.

Det er næppe nok med kosmetiske udrensninger i staben og rådgiverne omkring præsidenten. Der skal helt anderledes ting til, før amerikanerne genvinder tilliden til præsidenten efter en række eklatante fejltagelser.

Senest med fyringen af FBIs chef, James Comey, og med et uheldigt møde med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, som tilsyneladende resulterede i, at Trump i iver efter at prale med sin viden røbede så meget, at russerne muligvis kan gætte, hvem amerikanerne eller en af USAs allierede har som spioner hos Islamisk Stat.

Men det er antallet af fejltagelser, der hober sig op, som giver et indtryk af en præsident, der ikke har styr på situationen. Noget af det kan undskyldes med, at det bestemt heller ikke er nemt at styre USA med den kongres, man har i øjeblikket, som hellere vil føre partipolitisk krig end at føre politik til glæde for amerikanerne.

Men alle disse undskyldninger hjælper bare ikke, hvis realiteten er, at man har en totalt uerfaren præsident siddende i Det Hvide Hus. En person som tror, at USA kan regeres ud fra det, man har lært på et CEO-kursus på handelshøjskolen.

Det værste er, at amerikanerne ikke er helt klar over, om deres præsident erkender alvoren. Trump sidder stadig forurettet i Det Ovale Værelse og tweeter ud til sine følgere, at han er den mest forfulgte person i verdenshistorien. Ingen er blevet behandlet mere uretfærdigt end han, mener Trump. Det er Nixon, da Nixon var værst. Og det siger ikke så lidt. Især fordi selv besindige republikanere er begyndt at sammenligne Trumps korte præsidenttid med optakten til Watergate-skandalerne.

Hvis Trump vil noget med sit præsidentvirke, må han få ryddet op. Få offentliggjort sine selvangivelser, som alle andre præsidenter i nyere tid før ham har gjort. Han må sørge for, at spørgsmålet om russiske forbindelser bliver undersøgt til bunds. Han må sørge for at få ansat de bedste rådgivere, han kan finde, og få besat de ledige poster i administrationen. Og lad være med at stole på sin egen impulsivitet. Få læst de dokumenter, der bliver forelagt ham, også selv om hans navn ikke står på alle sider.

For ellers fortsætter hans slingrekurs de næste fire år, hvis ikke han bliver fældet af sine egne fejltagelser forinden.

Giv ham tid, lyder formaningerne fra hans mange fans. Tid er det, Trump har mindst af. Han har sølle fire år til at sikre et fundament for, at USA er »det skinnende lys på højen«, som præsident Ronald Reagan med rette kaldte verdens supermagt. Det er kort tid.

Og Trump er i fuld gang med at formøble kostbar tid med at være forurettet og beskylde alle andre for sine dumheder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.