Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Thorning har meget at være stolt af

At tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er ved at snuble i sit eget eftermæle, kan hun kun takke sig selv for. Ved i en ny bog, »Hvad man ikke dør af«, og i DR-programmet »Statsministrene« at skyde skylden på alle andre, forsøger hun at løbe fra ansvaret for en periode i dansk politik, som vil gå over i historien som en af de mest kaotiske i nyere tid. Først var det SFs mange interne debatters skyld, og senere de tidligere S-formænd Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen, der ifølge Thorning var skyld i, at hun kun fik knap fire år som statsminister.

I virkeligheden var hendes regering spændt ud mellem nogle næsten uforenelige politiske modpoler – den selvbevidste radikale Margrethe Vestager på den ene side og Enhedslisten og SFs venstrefløj på den anden. Det slog så mange gnister, både i forhold til den økonomiske politik og i værdipolitikken, og kastede regeringen ud i så mange alvorlige løftebrud, at den hurtigt kom til at se meget forpjusket ud. Og jo mere Thorning og daværende finansminister Bjarne Corydon forsøgte at tromle »nødvendighedens politik« igennem med en stærkt topstyret ledelse, des mere vendte græsrødderne sig imod dem.

Til gengæld er det paradoksalt og temmelig urovækkende at se, hvordan Thornings arvtagere og partifæller i dag har travlt med at lægge afstand til den regeringsperiode, hvor Socialdemokratiets nuværende ledelse selv sad som ministre. For nok var dansk politik kaotisk, og nok blev der skiftet ud på ministertaburetterne i et tempo, så Majestæten må have haft svært ved at følge med. Og nok var der meget amatørisme i en regering, hvor stort set ingen havde prøvet det før. Men når det kommer til reformerne og indholdet af den økonomiske politik, der blev ført 2011-15, så har den tidligere statsminister meget at være stolt af.

Det var Thornings regering, der i forlig med de borgerlige partier sænkede grænsen for topskat, som gennemførte betydelige reformer af førtidspension og kontanthjælp, som vedtog tilbagetrækningsreformen og sænkede reguleringen af overførselsindkomsterne, som sørgede for, at det skrantende energiselskab DONG fik en levedygtig fremtid, som reformerede uddannelsesstøtten og folkeskolen, og tog et længe ventet livtag med lærernes overenskomst om arbejdstid. Alt sammen var det med til i brede forlig at føre Danmark ud af den økonomiske krise.

Desværre tegner der sig i dag et helt andet Socialdemokratiet i opposition, eller også er Socialdemokratiet bare et andet parti uden Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon i spidsen. I hvert fald har efterfølgeren Mette Frederiksen og hendes partifæller i dag lagt sig godt til rette i den politiske hængekøje. Her ligger de og vil ikke forstyrres. »Reformstop«, »nej til skattelettelser« og »flere penge til velfærd« står der på de flag, de hejser, mens de tilsyneladende enes om, at Thorning-tiden og »corydonismen« var noget skidt.

Det er hverken troværdigt eller fair, og når historien om Thornings regeringsperiode skal skrives, vil det formentlig være hendes modige opgør med dogmerne i hendes eget parti, der står tilbage. Men måske hun skulle afholde sig fra selv at påvirke sit eftermæle. Den slags går oftest galt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.