Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Tak for lettelser af skat, men hvor bliver reformerne af?

Når Lars Løkke Rasmussen som en julemand i sensommeren kan dele skattelettelser ud for 23 milliarder kroner, så skyldes det først og fremmest de velfærds- reformer, som Folketinget og skiftende regeringer har gennemført de senere årtier. Råderummet og den økonomiske holdbarhed er ikke kommet af sig selv. Derfor er det vigtigt, at man nu ikke går i stå og hviler på laurbærrene. Reformprocessen må fortsætte, så man allerede nu kan begynde at sigte i horisonten efter de næste skattelettelser.

Jobreformens fase II, som regeringen kalder skatteudspillet, bidrager til at udvide arbejdsstyrken med 7.600 personer. Det betyder, at der stadig er langt op til regeringsgrundlagets løfter om 55.000-60.000 ekstra i arbejde. Når Dansk Folkeparti har rundbarberet ambitionerne under de kommende politiske forhandlinger, vil resultatet med stor sandsynlighed være endnu lavere. Både en reform af uddannelsesstøtten og planer om en højere pensionsalder er lagt på hylden, hvilket betyder, at det er svært at se, hvordan regeringen tilnærmelsesvis skal nå sit reformmål. Det ville have klædt regeringen sammen med sin buket af skattelettelser at fremlægge en plan for, hvordan de næste forberedes og finansieres.

Med offentliggørelsen af skatteplanen begynder et forudsigeligt slagsmål om, hvem der får for lidt, og hvem der får for meget. Det er sjældent nogen vindersag at gennemføre skattelettelser, fordi alle fokuserer på dem, der ikke får noget. Derfor er det vigtigt at holde sig for øje, hvad der er skattelettelsernes formål, og hvilke udfordringer i samfundet, de retter sig mod. Regeringens skattelettelser er først og fremmest målrettet alle dem, der går på arbejde hver dag, forsørger sig selv og som hver den 1. kan se en alt for stor bid af månedslønnen gå til at finansiere offentlige udgifter.

Det er både moralsk og samfundsøkonomisk rigtigt at sænke indkomstskatterne for 2,5 millioner danskere. Når man lægger skat på noget, så bliver der mindre af det. Og når man som i Danmark har så høj en skat på arbejde, betyder det, at nogle desværre vælger slet ikke at arbejde, fordi det bedre kan betale sig at være på offentlig forsørgelse. Og de, der betaler en høj marginalskat, siger nej tak til overarbejde og bijob, fordi gevinsten næsten bliver spist op. Mindre skat på arbejde giver et mere smidigt arbejdsmarked, og sammen med kontanthjælpsloftet og andet betyder udspillet, at det fremover langt bedre kan betale sig at arbejde. Og det er sundt. Det samme gælder den del af udspillet, der betyder, at det bedre skal kunne betale sig at spare op til sin alderdom.

Hvordan skattepakken ser ud, når regeringen kommer ud på den anden side efter forhandlinger med først og fremmest Dansk Folkeparti, kan man kun frygte. Kristian Thulesen Dahl vil kræve, at lettelserne bliver mindre, fordi man vil afsætte flere penge til at gøre verdens største offentlige sektor endnu større. Og så vil DF minimere lettelserne i toppen, som ellers er dem, der skaber den største effekt på arbejdsudbuddet. At Socialdemokratiet har placeret sig i den politiske hængekøje er desværre forventeligt. Med Mette Frederiksen som formand er partiet slået ind på en kurs, der byder på stop for reformer krydret med en lind strøm af forslag til øgede offentlige udgifter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.