Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Stram våbenloven

Mens amerikanerne sørger over de meningsløse drab på 26 børn og voksne i byen Newtown i staten Connecticut, arbejder politikerne sammen med præsidenten på højtryk for at finde ud af, hvordan våbenloven i USA bedst kan strammes. Og godt for det.

For de gentagne skoledrab og drab på andre uskyldige personer skyldes, at amerikanerne har alt for let adgang til våben. Der er nok af forsøg på at give amerikanerne næsten uhindret adgang til selv tunge våben især fra en våbenlobby, der ikke er sig sit ansvar bevidst. Heldigvis må man konstatere, at selv amerikanske pro-våben politikere nu endelig har indset, at det ikke går længere. Også våbenlobbyisternes talerør nummer et, National Riffle Association, tier. Det er klogt. For der er intet andet at sige, end at nu må amerikanernes alt for lette adgang til våben strammes på en så effektiv måde, at det bliver svært at skaffe sig våben.

Præsident Barack Obama har ret i, at en skærpet lovgivning ikke hjælper alene. I sin tale til Newtowns indbyggere sagde præsidenten, at der skal en mentalitetsændring til. Denne gang skal der ikke bare tales. Der skal handles med en bredde af intiativer lige fra lovgivning fra Kongressen, indgriben fra præsidenten og en holdningsændring blandt amerikanerne. Det vil tage mange år at gennemføre, men det er nødvendigt, at der helt resolut bliver gjort noget ved den uhæmmede anskaffelse af våben, som ikke har noget som helst med jagt eller selvforsvar at gøre.

Det er godt at se, at senatorer som Joe Manchin - en af de stærkeste tilhængere af våben - sammen med en lang række andre amerikanske politikere tager det alvorligt. Man kan næsten fristes til at sige, at det manglede også bare andet. For det er svært ikke at være på ofrenes side. Men det har ved tidligere lejligheder ikke holdt de amerikanske politikere tilbage. Men denne gang har alvoren sænket sig over tilhængerne af amerikanernes forfatningsmæssige ret til at anskaffe sig våben. Man har indset, at det er nødvendigt med en skrappere lovgivning, som også gør det sværere for folk at få våben.

Det vil forhåbentlig ske med en stramning af, hvilke våben man må købe, sammenholdt med en langt skrappere frasortering af folk, der overhovedet må eje et våben. Og så den holdningsændring, der er så nødvendig, hvor amerikanerne må sige fra over for selve tilgangen til det at eje et våben. Det vil blive et opgør med flere hundrede års tænkning, som også for nogle amerikanere opfattes som en del af deres personlige frihedsrettigheder.

I disse dage begraves de 20 børn og seks voksne, der blev gerningsmandens ofre. Et ufatteligt tab for Newtown og en alvorlig påmindelse til det amerikanske samfund om, at nu er det nødvendigt at få gjort noget ved det. Det bliver en meget svær proces, fordi det er et opgør med mange års tradition, der ligger til grund for den meget liberale våbenlovgivning. Men det ser ud til, at for en gangs skyld kan våbentilhængere og -modstandere mødes i et forsøg på at finde en løsning. Det er bare sørgeligt, at der skulle gå så mange år, før det blev muligt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.