Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Snyd, fup og skattehumbug

Danmark er en nation af anarkistiske skatte­unddragere og sociale bedragere, skal man tro diverse undersøgelser over omfanget af skattefiflerier, sort arbejde og bevidst snyd med overførselsindkomster.

Ingen tvivl om, at der udføres en del måneskinsarbejde rundt om i de små hjem, og der skal nok også være store beløb, som ikke når med på selvangivelsen, eller oplysninger om samlevere og eksægtefæller, der ikke kommer myndighederne for øre. Men hvis det må være tilladt at vende sagen på hovedet: Det samlede skattetryk i Danmark er lige i underkanten af 50 procent, og i år vil de samlede indtægter til staten fra skatter og afgifter formentlig runde 1.000 et tusinde milliarder kroner. På den baggrund kan man vel ikke påstå, at danskerne ikke gider bidrage til fællesskabet. Man kan også spørge: Er det befolkningen, der snyder staten, eller er det staten, der snyder befolkningen?

Langt de fleste danskere betaler den skat, de skal. De betaler også 25 procent moms, når de handler. De betaler desuden et væld af uigennemskuelige afgifter og skal oven i købet finde sig i, at regeringen Herren hjælpe os vil indføre et pejsepoliti til at kontrollere, at husejere ikke fyrer med ukurant brænde. Frem for at tale om snyd og humbug kunne man med tanke på salig Mogens Glistrup sige, at der et sted i denne diskussion ligger et sundt oprør mod offentlighedens sugerør i borgernes lommer. Men lad os for en sikkerheds skyld understrege: Bevidst snyderi og omgåelse af loven er uacceptabelt.

Det gælder, uanset om det er den enlige mor på kontanthjælp, der tiltusker sig et ekstra tilskud, eller det er den selvstændige erhvervsdrivende, der manipulerer virksomhedens regnskab. For de fleste almindelige lønmodtagere gælder, at Skats indsigt i vores økonomiske forhold er så vidtgående, at det praktisk talt er umuligt at snyde i skat. Samtidig er skattelovgivningen så indviklet, at man selv med de bedste hensigter om at svare enhver sit uforvarende kan komme galt af sted i skattesystemet. Kernen i debatten om snyd og bedrag er, at ingen i virkeligheden kender omfanget af det. Af Berlingskes artikler om Yderne & Snyderne fremgår, at lægger man de samlede skøn sammen, går samfundet glip af 50 milliarder kroner. Man skal lægge mærke til det lille ord »skøn«.

Det er uhyre svært at opgøre tallet nøjagtigt. I eksempelvis begrebet »sort arbejde« ligger forskellige definitioner og bagatelgrænser for, hvornår der er tale om en lille nabotjeneste, og hvornår der er tale om regulært arbejde. Nøgternt set er der også masser af serviceopgaver som rengøring og børnepasning, der aldrig ville blive udført, hvis alt skal bogføres i tre eksemplarer.

Det er ikke et forsvar for sort arbejde og skatteunddragelse. Men meget afhænger af øjnene, som ser. Hvis man som størstedelen af venstrefløjen mener, at alle indtægter i samfundet pr. automatik tilhører staten, ja så går det offentlige glip af milliarder. Mener man som denne avis, at borgere i et frit land har ret til deres egne penge, ja så kunne man foreslå politikerne at kigge på skattetrykket, omfanget af afgifter, overførselsindkomster og i samarbejde med fagbevægelsen lønniveauet. Hvem ved. Måske kunne det øge antallet af danskere i beskæftigelse og dermed antallet af skatteydere og mindske antallet af skattesnydere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.