Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Små skridt i forsvarsforlig

Resultatet er ikke helt dårligt, men skridtene fremad små og forsigtige i det forsvarsforlig for de kommende år, som blev indgået fredag.

En besparelse på 2,7 mia. kroner var nødvendig for at få en række økonomiske udeståender lukket, og det er sket gennem nedlæggelse af kaserner og en lille reducering af værnepligten.

Nedlæggelse af kaserner er altid en følelsesmæssig sag, fordi en række lokalsamfund er blevet afhængige af forsvarets personel. Men Danmark burde ikke have mere end ganske få militære centre, og måske også færre end de fem, man er blevet enige om. Så en nedlæggelse af kaserner er en nødvendighed. Lukningen skal dog vurderes af forsvarskommandoen, men mon ikke den når frem til samme resultat.

Kasernerne hører mange steder en anden tid til som f.eks. under Den Kolde Krig, hvor antallet af værnepligtige pr. årgang var mange gange større end i dag. Situationen var dengang en anden. Hvis forsvaret for alvor skal effektiviseres og stadig være klar til at kunne rykke ud med kort varsel til missioner i udlandet, er færre kaserner eller militære uddannelsesområder en nødvendighed. Det mål er altså ikke nået. Men det bliver såmænd svært nok at blive enige om de to kaserner, man i løbet af nogle måneder skal beslutte skal lukkes. Og det kan oven i købet være det første skridt for at få smidiggjort hele forsvaret ikke mindst på uddannelsesområdet.

Værnepligten er beskåret minimalt, selv om det absolut ud fra en rationel betragtning ville have været en mulighed at suspendere den. På den ene side er der en bred politisk opfattelse af, at det kan være positivt, at Danmark opretholder en værnepligt. Det giver forsvaret et pust udefra, selv om de fleste i dag er frivillige, og det knytter forsvaret sammen med civilsamfundet. Omvendt kan man indvende, at det er et levn fra en anden tid og vitterlig koster en del penge. Men politikerne bag forliget har altså vurderet, at symbolværdien i at opretholde værnepligten er værd at tage med.

At værnepligten til gengæld kan skrues op, hvis forsvarsministeren anser det for nødvendigt, og at den i øvrigt er fredet helt frem til 2020, giver forsvaret mulighed for at bruge værnepligten konstruktivt. For der er ingen tvivl om, at værnepligten skal bruges effektivt, så ingen føler, at de spilder tiden. Det er trods alt en kæmpe mulighed for forsvaret med de mange frivillige, der står i kø for at få lov til at aftjene en værnepligt.

Forsvaret selv skal i gang med vanskelige spareøvelser, og det er vigtigt, at grundlaget er i orden. Det er det nu med det forlig, der er indgået. At det så oven i købet er indgået så bredt, som det er, giver forsvarets ledelse den nødvendige rygdækning til at gennemføre de vanskelige spareøvelser. Ballade bliver der. Især i de samfund, der skal undvære kasernerne fremover. Men politikerne må stå fast for forsvarets skyld. For hvis besparelserne skal gennemføres, skal forsvaret effektiviseres. Og det kan ske gennem kasernelukningerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.