Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Sluk computeren og genindfør den sorte skole

»Evnen til at formulere sig er aftagende, mens uvidenheden og foragten for fakta breder sig.«
»Evnen til at formulere sig er aftagende, mens uvidenheden og foragten for fakta breder sig.«

Hvis man vil være en virkelig god musiker, skal man efter sigende øve sig i 10.000 timer. Noget lignende gælder, hvis man vil være professionel fodboldspiller med håb om at gøre karriere i en storklub. Men hvis man vil være student og derefter gennemføre en akademisk uddannelse, er det stort set nok at kunne tænde for en computer.

Overdrevet? Ikke hvis man ser nogle af reaktionerne på undervisningsminister Merete Riisagers (LA) bebudede initiativ om, at der skal slukkes for internettet til eksamen i gymnasiet. Ministerens forslag er bl.a. en følge af artikler i Berlingske i foråret om, hvor udbredt og hvor nemt det er for eleverne at fuppe sig til en god eksamenskarakter. Igen må man ud fra reaktionerne undre sig over de mange krumspring, der skal gøres for at undgå det helt elementære – at danske børn og unge op gennem skole- og undervisningsforløbet tilegner sig basale færdigheder, som de kan bygge videre på og opnå det, man med et gammeldags udtryk kalder almen dannelse.

SFs undervisningsordfører, Jacob Mark, er modstander af Merete Riisagers udspil. Det er fair nok. Mark mener, at man »bør investere i værktøjer, der kan overvåge, hvad der sker på elevernes computer«. Altså fremfor at sikre, at eleverne lærer noget, vil SF hellere udbygge Big Brother-samfundet. Det er åbenbart ikke fra Socialistisk Folkeparti, at arbejderklassens børn skal regne med hjælp til at dygtiggøre sig og bryde den sociale arv. Formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening, Annette Nordstrøm Hansen, mener, at man i gymnasiet »har en stigende opmærksomhed på at gøre de unge klar til en fremtid med digitale muligheder.« Joh, tjah. Det omsiggribende snyderi kunne vel tyde på, at de unge har udmærket fat om de digitale muligheder.

Sagen er jo, at diskussionen om IT-kompetencer og digital fremtid, er temmelig luftig. De fleste børn i dag har kendskab til computere og IT, allerede når de kommer i børnehaveklasse, og ellers opnår de det hurtigt. Hvad det derimod kniber med – og har knebet med i en årrække – er evnen til at læse, skrive, regne, kendskabet til historie og en basal fornemmelse for dansk kulturhistorie. Det lyder vældig gammeldags, og det er det også. Men tag et kig på Facebook eller andre sociale medier. Evnen til at formulere sig er aftagende, mens uvidenheden og foragten for fakta breder sig. Gymnasielærere klager over, at alt for mange elever aldrig burde have været i gymnasiet, og universiteternes undervisere klager over, at det faglige niveau er dalende. Som en gymnasielærer, Helle Birk, formulerede det i en kronik i Berlingske: »Man bliver ikke dannet af at sende SMSer og skrive banaliteter på Facebook.«

Derfor er det et glimrende initiativ, undervisningsministeren har taget. Eksamen er ikke nødvendigvis en afspejling af hverdagens undervisning, som nogle mener. Den er en afklaring af, om eleven har tilegnet sig en vis mængde kundskaber. Der er intet galt med IT og computere, tværtimod. Men helt banalt handler undervisning om at lære noget. Dertil hører evnen til at kunne læse en bog og lytte til det levende ord, som Grundtvig beskrev det. Kald det bare den sorte skole. Den kan sagtens tåle et gensyn – med lidt lys på.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.