Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Rød finanslov

Med weekendens finanslovsaftale bevæger Danmark sig i den forkerte retning.

Vælgerflugten fra S og SF er den egentlige årsag til, at regeringen ikke reelt ville samarbejde med en ellers beredvillig borgerlig opposition om en finanslov, der kunne bortvejre den sure krisestemning og i stedet sætte gang i væksten. Danmark har mest af alt brug for, at optimismen kommer tilbage. Desværre bidrager finanslovsaftalen ikke til, at der kommer mere aktivitet i samfundet, snarere er der reformpause, hvilket ses ved, at kontanthjælpsområdet forbliver urørt.

Oprindelig kunne det være blevet et forlig til begge sider. Regeringen fremlagde et snedigt finanslovudspil, der rummede tidsler, som var velegnet til at luge væk i en forhandlingsproces. Noget af dette ukrudt i småtteri afdelingen er heldigvis blevet fjernet, f.eks. besparelser på en række jyske kulturhistoriske seværdigheder og den bebudede annullering af den gratis entre til de permanente samlinger på Statens Museum for Kunst. Men det værste vildskud, der blev fjernet, var det angreb på de flittige danskere, der arbejder uden for landets grænser og som stod til at få et skattesmæk af dimensioner ved fjernelsen af ligningslovens paragraf 33a. Erhvervslivet gjorde retteligt opmærksom på, at en sådan ny skat ville øge presset på en udflagning fra Danmark, ligesom det ville have ramt mange af de NGOer, hvoraf en stor del formentlig sympatiserer med den nuværende regering og dets støtteparti. Der må kvitteres for, at der er blevet lyttet.

Tiden burde handle om jobskabelse. Det er derfor bemærkelsesværdigt, at boligjobordningen, der har været med til at sikre aktiviteter blandt landets håndværkere fra 2013, nu med sikkerhed udgår, og således vil der frem til udgangen af året ske en hamstring af håndværkere, hvilket ikke lover godt for aktiviteterne næste år. Vi har brug for skridt, der øger arbejdsudbuddet. Det er derfor helt uforståeligt, at forligspartierne har valgt en omend midlertidig løsning, der forlænger perioden for offentlig forsørgelse. Man skulle have ment, at akutaftalen havde været fornødent og forsynet jobcentrene med redskaber, der kan få flere i job. Men ved at suspendere kravene om ægtefælleforsørgelse og formuereglerne midlertidigt for de berørte dagpengemodtagere og indføre et uddannelseskrav, har man valgt en ny Storm P-maskine til knap 500 mio. kr. Disse midler kunne have virket bedre på anden vis. Det mest bekymrende er, at midlertidige tiltag har det med at få permanent karakter, og her skræmmer sporene fra tidligere.

Regeringen har nu orienteret sig til venstre side, og det er nok godt for den nye SF-formand. Den seneste meningsmåling viser en bedring for SF på bekostning af Enhedslisten. Deri skal man nok forstå Enhedslistens mærkværdige kritik af regeringen. Sagen er, at regeringen har leveret en finanslov, der trækker landet et lille skridt den vej, som kadrerne i Enhedslisten sukker efter, hvor fedt- og skatteafgiften erstattes af en skattestigning. De økonomiske ministre i regeringen burde vide bedre. Danmark behøver en kurs, hvor vi kommer tilbage på vækstsporet. I stedet vælger man den billige partipolitik ud fra den fejlagtige analyse, at man bedre vil kunne overleve en rød finanslov. Det er næppe finansloven, der redder eller fælder en regering. Men hvis regeringen derimod var villige til at samarbejde med den borgerlige opposition, kunne der skabes resultater, som forkortede krisen, og det er vel egentlig, hvad vælgerne kan forvente af en ansvarlig regering. Og af en ansvarlig opposition.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.