Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Piger skal ikke giftes med en farmand

»Det er paradoksalt, at drenge på 17 år anses som børn, mens piger på samme alder eller yngre vurderes som små voksne.«

Arkivfoto: Scanpix
Arkivfoto: Scanpix

Fremgangsmåden var ulovlig, da integrationsminister Inger Støjberg (V) for et år siden besluttede, at mindreårige asylsøgere skulle adskilles fra deres voksne ægtefæller.

Det mener i hvert fald ombudsmanden, som argumenterer for sin opfattelse i et udkast til redegørelse. Ombudsmandens endelig redegørelse afventer, at Folketinget behandler Dansk Folkepartis forslag om forbud mod at indkvartere mindreårige med en voksen på asylcentrene.

Egentlig er det forbløffende, at politikere og befolkning gang på gang skal diskutere, om danske regler og værdier skal gælde i Danmark. Det burde være indlysende, at mennesker, som vil opholde sig her i landet, skal respektere danske love. Og her i landet kan man ikke uden videre blive gift som mindreårig.

Det er forbløffende, at der findes politikere, som forsvarer, at mindreårige skal bo med en ofte væsentligt ældre mand. Og det er paradoksalt, at politikere og debattører anser store drenge på 17 år som børn, der har brug for særlig beskyttelse, mens piger på samme alder eller yngre vurderes som små voksne, der er tilstrækkeligt modne til selv at afgøre, om de vil bo med en ældre mand.

Ombudsmandens krasse kritik bygger især på den europæiske menneskerettighedskonventions bestemmelser om retten til et familieliv. Og her opstår endnu et paradoks. Konventionen, der skal beskytte børn, kan betyde, at en mindreårig pige, som er presset til ægteskab, fastholdes i tvangsægteskab efter ankomsten til Danmark.

Man må spørge, hvordan »retten til et familieliv« kan gælde to asylsøgere, hvis ægteskab ikke er gyldigt i Danmark, og som derfor per definition ikke er i familie med hinanden. Spørgsmålet blev stillet til Inger Støjberg flere gange, da Folketinget tirsdag behandlede forslaget om et fuldstændigt forbud mod at indkvartere mindreårige med en voksen. Ministeren kunne ikke svare, men måtte blot gentage, at ifølge juraen skal mindreårige i visse tilfælde kunne bo sammen med en ældre partner.

Diskussionen om ombudsmandens syn på sagen har fået Dansk Folkepartis ordfører, Martin Henriksen, til at beskylde ham for at politisere. Det er ikke rimeligt. Problemet er den europæiske menneskerettighedskonvention, som i dette spørgsmål i nogle situationer kan medvirke til at undertrykke en mindreårig, og som øver vold mod dansk lovgivning.

Antallet af ægteskaber mellem mindreårige og voksne på asylcentrene er ikke stort. 23 par blev adskilt som resultat af Inger Støjbergs instruks. Blandt dem var der fire piger, altså en lille femtedel, der greb chancen for at leve i frihed for partneren. Det er trist, at ikke alle mindreårige ubetinget får chancen for at prøve et liv uden partneren, indtil de bliver myndige.

Man må nu krydse fingre for, at der kun i meget sjældne tilfælde gives tilladelse til at indkvartere mindreårige med voksne, og så kan man glæde sig over, at der siden Inger Støjbergs stramning sidste år kun er ankommet meget få par, hvor pigen er mindreårig.

Mindreårige piger skal ikke giftes med en farmand. Hverken deres egen eller andres.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.