Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Påkrævet EU-handling

»Nu har vi fået en mulig løsning på UKs forhold, men et stop for folkevandringen til EUs mest velstillede lande er en langt større og alvorligere opgave, som ikke kan klares med et topmøde eller to. På det punkt er EU dybt splittet, og EUs handlingslammelse har potentialet til at true samarbejdet for alvor.«

At EU-topmødet stod i krisens tegn, er mildt sagt en underdrivelse, men stats- og regeringscheferne nåede heldigvis et resultat, der peger fremad: Med en afklaring af Storbritanniens krav til fortsat EU-medlemskab kan EU kaste alle kræfter ind på forhåbentlig snart at få løst den anden store udfordring, nemlig flygtninge- og migrantkrisen.

Topmødet gav Storbritanniens premierminister en aftale i form af en række solide tilkendegivelser, han kan bruge ved folkeafstemningen, der formentlig kommer allerede til sommer: Hvis vælgerne i Storbritannien stemmer ja 23. juni, bliver børnecheck til østarbejdere indekseret og dermed givet i forhold til niveauet i den pågældendes hjemland. Ligeledes vil der blive sat en stopper for EU-borgeres fulde adgang til løntilskudsjob. Medlemslandene garanterer Cameron, at formuleringerne om en stadigt snævrere union ikke pålægger Storbritannien nye forpligtelser, at eurolandene ikke kan tromle nogen, og at Storbritannien kan fortsætte med grænsekontrol, da landet ikke er i Schengen.

Storbritannien har længe haft et uforløst forhold til Den Europæiske Union. Hvis vælgerne på de britiske øer siger ja til det fælles, kan der komme ro på bagsmækken, og London kan blive konstruktiv medspiller i en kraftigt udfordret europæisk union. Nogle tror, at Danmark i et og alt deler interesser med Storbritannien. Men det gør vi ikke. Flertallet af danskerne har et pragmatisk forhold til EU, et ønske om at resultater tæller. Så langtfra deler vi interesser med London, der har en anden selvforståelse i EU-samarbejdet. Når det gælder det pragmatiske arbejde fra dag til dag, er vi langt mere på linje med andre nordvesteuropæiske lande som Tyskland, Holland, Sverige og Finland. Det er i det konkrete arbejde med detaljer og kompromiser, at EU lever, og her har London for ofte været en uengageret aktør, uanset at de stemmer sammen med lande som Danmark.

Tydeligvis har et flertal af landene også ønsket at sende klare signaler om, at EU ikke er en social union. Lars Løkke førte an med hensyn til at sikre, at andre EU-lande, der ønsker det, skal kunne sikre samme rimelighed i udbetaling af børnecheck, som Storbritannien forlangte. Løkkes ønske har længe været at få ændret systemet, efter at EU-Domstolens juridiske aktivisme med Metock-dommen netop satte en bremse for, hvad medlemslande kunne gøre for at stoppe spekulation i sådanne ydelser. Det er en meget klogere og mere solidarisk løsning for Europa end den særordning, Løkke var med til at få igennem. Ånden i EU-traktaten bygger netop på fælles bestemmelser for alle. Lige præcis det vil et ja i Storbritannien bane vejen for. At der bliver en overgangsordning frem til 2020, vil også betyde, at østarbejderne får en god, lang overgang at indrette sig efter, og også derved er løsningen ægte europæisk i den hensyntagen.

Topmødet var en sand politisk gyser, og flygtninge- og migrantkrisen fyldte naturligt nok. Konklusionerne fra topmødet peger entydigt i retning af, at de ydre grænser skal bringes til at fungere igen. Der er lagt planer frem, som skal vedtages og implementeres. NATO inddrages allerede, der er aftaler med Tyrkiet, penge til nærområder vil følge. Flygtninge og migranter skal ikke kunne shoppe rundt, lyder det. Grænse- og kystvagten skal vende både. Vi tillader os at tvivle, førend vi ser det. Alle forpligter sig til at arbejde videre med de planer, der er lagt frem.

Skrækscenariet er, at med forårets komme forstærkes flygtninge- og migrantstrømmen. Her vil EUs evne til ikke bare at træffe beslutninger, men til at realisere dem, blive testet. Nu har vi fået en mulig løsning på Storbritanniens forhold, men et stop for folkevandringen til EUs mest velstillede lande er en langt større og alvorligere opgave, som ikke kan klares med et topmøde eller to. På det punkt er EU dybt splittet, og EUs handlingslammelse har potentialet til at true samarbejdet for alvor.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.