Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Økonomisk dagsorden sejrer

Egentlig kan det ikke overraske, at Venstre og dets formand vil lægge låg på den offentlige sektors vækst, og samtidig nedsætte skatterne.

Begge dele er forudsætninger for, at det kan lykkes at sænke de danske lønomkostninger og genskabe job og indtjening i Danmark. Men det er alligevel befriende, at Venstre, som i sine ti år ved magten i perioder konkurrerede med Socialdemokraterne og SF om velfærdsfremgang og nye offentlige job, nu på sit landsmøde tør sige højt og stærkt, hvad der er brug for.

Vil det så lykkes at holde fast i den meget svære politik, hvis og når Venstre får nøglerne til Statsministeriet tilbage? Lars Løkke Rasmussen tog klogeligt et par store forbehold. Nulvækst i den offentlige sektor er målet, men det kan gå anderledes, hvis den politiske situation forhindrer nulvækst og skattelettelser. Han satte ikke navn på, men mon ikke Lars Løkke Rasmussen tænkte på Dansk Folkeparti, der på lange stræk i den økonomiske politik ligner den socialdemokratiske i den forstand, at partiet tror, at lavere skat forringer Danmarks og den enkeltes velfærd. Det, der nu er ved at gå op for rigtig mange danskere er, at lavere skat er forudsætningen for velfærd i Danmark. Både den nationaløkonomiske velfærd og familiernes velfærd, der afhænger af, at mor og far har et arbejde.

Det mest interessante, der sker i dansk politik lige nu er netop den erkendelse og accept af den økonomiske dagsorden, som gør det muligt at tale om nulvækst i både den offentlige sektor og i de nominelle lønninger kombineret med skattelettelser på indkomst og i virksomheder. Socialdemokraterne, der for et år siden højstemt bad danskerne vælge mellem offentlig velfærd og skattelettelser, har nu fået vedtaget en finanslov med noget nær nulvækst. Og ikke nok med det. Enhedslisten har accepteret nulvæksten i et omfang, så de stemmer for finansloven. Men det er ikke kun blandt de røde partier, den økonomiske dagsorden har flyttet sig markant. Der er også flyttet gevaldigt om på den økonomiske dagsorden i Venstres ledelse. Når Lars Løkke Rasmussen meget stærkt nu fastslår, at skattelettelser er vigtigere end at garantere fortsat vækst i verdens største offentlige sektor, så er det næsten ord til andet, hvad Venstres Søren Pind sammen med en række andre Venstrefolk formulerede i sine ti liberale teser i sommeren 2003. Teser, som Venstres daværende formand, Anders Fogh Rasmussen, skød ned som vrøvl. Det samme gjorde Venstres økonomiske sværvægter, Claus Hjort Frederiksen i 2008. »Søren Pind har taget fejl i syv år,« sagde han.

Men som mange politikere har opdaget gennem årene, er det en vigtig del af politisk talent at erkende, at man tog fejl. Med sine anbefalinger for en uge siden om at bringe lønninger og skatter på linje med Tyskland og Sverige har også Claus Hjort Frederiksen vist, at han er i stand til at blive klogere.

Som den politiske situation ser ud nu kan der være langt til et regeringsskift. Men man må glæde sig over, at forståelsen for den økonomiske virkelighed aldrig har været større. Hvis ikke det lykkes i de næste fem år at vende den økonomiske politik afgørende, vil det aldrig lykkes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.