Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Middelklassens fremgang

Det er intet mindre end en revolution, der er i gang rundt om i verden med befolkninger, der kræver større frihed og velstand for dem selv og deres børn. Den såkaldte middelklasse er i stærk fremgang. I dag er der cirka to mia. mennesker, der tilhører denne katagori.

Det vil i løbet af ganske få år stige til 3,2 mia. og til næsten 5 mia. i 2030. Det er en hidtil uset velstandsstigning, der sker især i de såkaldte vækstlande i Asien, Sydamerika og i Afrika med de efterfølgende samfundsændringer, der er en logisk konsekvens af det.

Det er godt nyt. En oplyst middelklasse stiller krav til deres politikere om reformer, økonomisk fremgang, frihed og retten til arbejde og ikke mindst til uddannelse. Det lægger et pres på de politikere, der i de fleste af disse lande har været vant til at regere på en helt anden måde. Berlingskes serie om middeklassen viser, at lige så snart folk når et vist velstandsniveau og ikke længere skal kæmpe dagligt om blot at få mad på bordet, har de de samme drømme som alle andre: at de selv og deres børn skal opleve et liv med arbejde, vækst og frihed til at vælge, hvad de vil med deres liv.

Det er godt nyt for os alle, fordi det vil skabe en fælles forståelse for basale frihedsrettigheder. Men det kræver også en helt ny strategi for internationalt samarbejde. For det er langtfra givet, at en sådan velstandsudvikling og den transformation, der følger i kølvandet på det, automatisk skaber fred internt i landene eller landene imellem. Det kan man se nogle af tegnene på i Mellemøsten, hvor middelklassens unge starter revolutioner med paroler om frihed og udvikling for alle og ender i noget, der foreløbig ser ud til at være mere eller mindre islamiske styreformer, fordi resten af befolkningen ikke er klar til de store demokratiske spring fremad. Vi ser det i Indien, hvor folk for første gang nogensinde er i oprør over, at kvinder ikke kan gå i fred på gaden uden at blive voldtaget og kræver de ansvarlige stillet til ansvar. Og vi ser det i Kina, hvor forsigtige revolutioner er i gang, og hvor kommunistpartiet udfordres af nye krav, deres forsøg på kontrolleret kapitalisme har afstedkommet.

Udfordringer er der nok af, men det er positivt, at Europa og USA ikke står alene med høje demokratiske idealer, men at flere og flere ønsker frihed til at vælge det liv, de ønsker at leve. Det giver selvfølgelig store udfordringer. Det drejer sig om at gribe øjeblikket nu og støtte de lande, der for alvor ønsker fremgang for deres befolkninger, således at udviklingen kan foregå fredeligt både internt og internationalt. Europa har erfaringen med den udvikling efter 1989, hvor de østeuropæiske styreformer blev opløst efter sovjetstatens opløsning. Det er mirakuløst gået betydeligt bedre, end man kunne frygte, fordi alle var enige om, at den udvikling var nødvendig. Nu står vi over for en endnu større udvikling. At få det samme til at lykkes andre steder i verden.

Det er en opgave, der kræver politisk samarbejde, økonomisk styrke og innovative tiltag for at få den udvikling til at lykkes uden revolutioner og konflikter. For gevinsten er stor. Og politikerne i vækstlandene bør lytte til denne nye middelklasse, som ønsker fred og frihed, også med deres naboer. Og vi andre må støtte processen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.