Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Mickey Mouse er væk

Europa-Parlamentet er i dag en markant stærkere parlamentarisk forsamling, end da det hånligt blev kaldt et Mickey Mouse-parlament.

Med indflydelse på 75 procent af al EU-lovgivning har Parlamentet fået tilført betydning, som bør udmøntes i resultater fremfor at bruges på brokkerier og ustandselige krav om tilførelse af endnu mere magt. Sker det, bliver det mere attraktivt for de dygtigste danske politikere at søge valg til Europa-Parlamentet (EP).

I 2014 skal der vælges 751 parlamentarikere, hvor de danske medlemmer vil indtræde i ret forskellige grupper. De traditionelt mest magtfulde grupper er den socialistiske, den kristdemokratiske og så den noget mindre liberale gruppe som tredje hjul på vognen. I Parlamentet tæller såvel tilhørsforhold til partigruppe som egen politiske gennemslagskraft i et udpræget internationalt miljø. Tillige har de europavenlige partier i Folketinget og danske ministre behov for at kunne vende sager om medlovgivning med parlamentarikerne, og derfor er deres driftssikkerhed i en europæisk sammenhæng af stor betydning. Der hviler altså en tung forpligtelse på de tre hjemlige partier, S, K og V, der leverer medlemmerne til de mest betydningsfulde tre europæiske partigrupper, for at stille med dygtige folk. At Parlamentet ikke behøver være en blindgyde, viser eksempler som Bertel Haar­der, der blev hentet hjem til en tiårig ministergerning, Henrik Dam Kristensen, der blev S-partisekretær, mens Helle Thorning-Schmidt umiddelbart efter sit valg til Folketinget blev S-partiformand.

Berlingske fortæller dog i dag, at vi må forvente nogen udskiftning ved valget. Kun én spidskandidat genopstiller med sikkerhed, nemlig den tidligere partiformand Bendt Bendtsen (K), der fra sin ministertid har mange kontakter i Bruxelles, mens den socialdemokratiske udenrigsordfører, den parlamentarisk erfarne Jeppe Kofoed, vil blive en kompetent socialdemokratisk førstemand. Oven på en kronik i Berlingske er det dog uvist, om Venstre vælger den tidligere politiske ordfører Jens Rohde, men Venstre har tradition for at være et ægte europæisk parti, så uanset om det ender med Rohde eller en anden, vil der hvile et tungt pres på partiet for at vælge en person, der kan løfte opgaven.

Europa-Parlamentet har ved hver traktatændring, og de har været mange, fået tilført nye kompetencer. Således har Parlamentet stor indflydelse på de efterhånden mange overstatslige politikområder miljø er et af de mest velkendte samt på budgettet, der i denne tid er det store stridsemne. I Danmark har vi nogle gange svært ved at forstå dette parlament, der veksler mellem Bruxelles og Strasbourg, med dets indviklede regler.

Grundlæggende er hele EU-samarbejdet udtryk for en række af kompromiser, som betyder, at det er langt sværere at forstå indretningen, end når der sammenlignes med den letfattelighed, der er i indretningen af det danske demokrati. I EUs unikke samarbejde har Parlamentet en kæmpe betydning, og det bør Parlamentet udnytte konstruktivt, så det bliver en attraktiv forsamling for nogle af vores dygtigste hjemlige politikere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.