Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Mens Trumps klimapolitik bliver sortere, bliver verdens grønnere

USAs præsident, Donald Trump
USAs præsident, Donald Trump

Der er grund til panderynken, når USAs præsident, Donald Trump, fremlægger et budgetforslag, der vil skære den amerikanske miljøstyrelse, EPA, ned med mere end 2,5 milliarder dollar. Det svarer til knap en fjerdedel af styrelsens budget.

Ingen anden offentlig instans bliver ramt så hårdt i budgetforslaget for finansåret 2019, og en sådan beskæring vil praktisk taget sætte en stopper for alle EPAs programmer, der omhandler menneskeskabte klimaforandringer.

Dermed sender præsidenten et klart signal om, at han står ved sine tidligere udtalelser, hvor han har været særdeles mistroisk over for menneskeskabt global opvarmning, ligesom han trak USA ud af FNs klimaaftale fra Paris.

Hvis man skal sige noget til Trumps ros, må det være at han har holdt fast i den kurs, han som præsidentkandidat lovede vælgerne at stå for: Mere kul og olie og ikke så mange bekymringer om såkaldte menneskeskabte klimaforandringer.

Men én ting er overholdte valgløfter. Hvis man skal se mere realistisk på præsidentens klimapolitik, er den rent ud sagt begrædelig og udtryk for en faktaresistens, der ikke er en statsleder værdig.

Men det er til gengæld det initiativ, som blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen har været initiativtager til, hvor en række lande og 91 storbyer, hvoraf mange er amerikanske, har forpligtet sig til at overholde Paris-aftalen og FNs klimamål. Det samme har en række amerikanske delstater, og store dele af erhvervslivet er bekymret for, at præsidentens kurs kan koste landet dyrt i tabte investeringer og arbejdspladser. Og det tyder på, at præsident Trumps indædte modstand mod en omstilling til grøn energi, bliver en kamp mod – ja, undskyld – vindmøller.

Donald Trump står nemlig i stigende grad alene med sin holdning til klimaspørgsmålet. Og selv om det altid vil være ønskværdigt at have den amerikanske præsident med på den grønne bølge, lader den sig ikke stoppe af ham.

Det energihungrende Kina har efter års alvorlig luftforurening kombineret med behovet for at kunne sikre strøm til landets massive produktionsapparat nu set lyset og står for verdens højeste vækst i vedvarende energi. Landet har allerede nu mere end indfriet sine mål for solceller i 2020, og Det Internationale Energiagentur forventer, at Kina til næste år vil opnå det samme for produktionen af vindenergi. At Kina, der traditionelt set har været blandt de mest forurenende lande i verden, i dag er førende inden for hydroenergi, ligesom landets nye miljøkrav til biler tvinger verdens bilproducenter til at tænke grønt, viser, hvor langt verden har bevæget sig på forholdsvis få år.

Som Danmarks ambassadør i USA, Lars Gert Lose, fredag siger i et interview her i avisen »Uanset hvem der sidder som præsident i Det Hvide Hus, kommer den grønne omstilling til at ske i USA.«

Det kan amerikanerne – og resten af verden – være glade for.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.