Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Løftebryderen

Mens finansminister Bjarne Corydon og økonomiminister Margrethe Vestager i finanslovsforhandlingerne med Enhedslisten får weekenden til at gå med at gøre det endnu mere attraktivt at fravælge et job og undlade at betale husleje, har klima- og energiminister Martin Lidegaard haft travlt med at begå et klassisk, åbenlyst og groft løftebrud over for mennesker, der har investeret i solceller.

Sammenlignet med de skader, finansloven kommer til at gøre på dansk økonomi og fremtidsudsigter, er sagen om klimaministerens løftebrud ikke så betydningsfuld. Men hvor vælgerne ikke har været i tvivl om, hvad Enhedslisten vil, og at regeringen vil gøre hvad som helst – om den så skal køre skatteydernes penge i havnen – for at forblive regering, har vælgerne ikke haft nogen chance for at vide, at klimaministeren ikke er til at stole på.

Hvad drejer solcellesagen sig om? I løbet de sidste år er prisen på solceller faldet så meget, at det er blevet overkommeligt for mange familier at opsætte solceller i et antal, som kan dække hovedparten af familiens elforbrug. Afregningen for den producerede el er god. Når man selv producerer sin el, skal man naturligvis ikke betale afgifter til staten af sin egen produktion. Og da afgifterne på energi ligesom skattetrykket er absurd høje i Danmark, sparer familien altså så meget, at solcelleanlægget over dets tyveårige levetid bliver en god forretning. Der er altså ikke tale om tilskud fra staten, men om at staten ikke opkræver afgifter af folks egenproducerede elektricitet.

Da antallet af nye solcelleanlæg steg, begyndte ministeren at tale om at gøre ordningen mindre attraktiv. Men han forsikrede gang på gang, at ændringer ikke ville få tilbagevirkende kraft. »Man skal ikke være bange for, at vi laver noget med tilbagevirkende kraft. Køber man under de gældende vilkår, der er i øjeblikket, kan man sove helt trygt,« forsikrede han i Jyllandsposten 12. juni. »Vi kommer ikke til at lave lovgivning med tilbagevirkende kraft,« gentog han 5. oktober. Nu, umiddelbart inden han tog på besøg i Vietnam, har Lidegaard fremlagt en forslag, der i bund og grund lægger afgift på solcellestrøm efter ti år for anlæg, der er opsat i indeværende år. De, der har investeret i tillid til, at de kendte afregningssystemet i anlæggets levetid, må til deres store forbløffelse se, at det med »ikke-tilbagevirkende kraft« kun gælder i nogle få år.

Venstre har som forligsparti heldigvis gjort det klinkende klart, at partiet afviser ministerens løftebrud. Men skaden er egentlig sket. Når en minister ikke er til at stole på i denne sag, hvordan vil regeringen så overbevise vælgerne om at investere i andre grønne tiltag i tillid til, at gældende regler forbliver gældende? Når regeringen så åbenlyst giver pokker i al anstændighed og grøn politik, fordi den ikke magter at spare på de offentlige udgifter, når afgifterne bliver færre, får tilliden til politik i almindelighed og denne regering i særdeleshed endnu et knæk. Desværre skygger løftebruddet for de dele af udspillet, som er ganske fornuftigte, herunder at give mennesker i bolig- og andelsforeninger og landsbyer adgang til at investere i større, fælles anlæg.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.