Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Litteraturens pris

Forlagenes omsætning falder. Boghandler lukker på stribe. Flere og flere bestsellere bliver solgt til spotpris, med deraf faldende boghandler- og forlæggerindtægter til følge.

Ude i horisonten lurer den amerikanske internetboghandel Amazon, der vil gøre konkurrencen endnu skarpere, og udviklingen af e-­bøger er en dyr affære, der foreløbig kun giver underskud.

Der står kort sagt skrevet krise hen over den danske bogbranche, og det er forståeligt, at Forlæggerforeningen gerne vil finde fælles fodslag med Boghandlerforeningen og de to forfatterforeninger, så parterne kan fortage en samlet henvendelse til kulturministeren og de kulturpolitiske ordførere. Det er dog vigtigt samtidig at gøre sig visse ting klart: Hvad det er man fra politisk side kan og skal gøre for at komme de nødstedte til hjælp. Og ikke mindst: Hvor politikerne helst skal holde fingrene væk.

Forlag og boghandler er private virksomheder. De opererer på et marked med mulighed for gevinst, når det går godt, og med risiko for tab, når det går mindre godt. Det skal der ikke ændres på. I det omfang, politikerne skal gøre noget bogpolitisk, skal det alene være for at medvirke til at skabe gode rammer for en frit konkurrerende branche, der selv har hovedansvaret for at komme gennem en svær, men nødvendig omstillingsproces.

Der er, når det er sagt, flere politiske opgaver, der venter. Ophavsretslovgivningen skal tilpasses. Der skal findes en løsning, så bibliotekernes udlån af e-bøger bliver attraktivt for både lånere og forlag. Der skal fortsat være fornuftige støtteordninger til forfattere, der fortjener det og har behov for det. Der skal gøres en del, og det, der skal gøres, har det tilfælles, at det skal være med til at opretholde det nuværende brede udbud af dansk litteratur på såvel papir som skærm. Hverken mere eller mindre.

At der lige nu er et stigende krav i bogbranchen om genindførelse af faste bogpriser, er der grund til at være skeptisk overfor. En tilbagerulning til gamle dages protektionisme vil snyde de forbrugere, der har vænnet sig til, at papirbøger og e-bøger ikke behøver være en luksus. Den vil desuden kunne virke direkte kontraproduktiv. I musikbranchen er der blevet skabt et mangfoldigt, fremtidsrettet digitalt musikmarked, uden politisk indblanding, og som Casper Bengtson, direktør for Universal Music i Danmark, i denne uge sagde til Berlingske: Faste bogpriser risikerer at spænde ben for udviklingen af nye forretningsmodeller. At blive en sovepude, med andre ord.

I øvrigt kan ingen reelt forudse den litterære virkning af bogpolitiske indgreb. Bogstatistikkerne er mangelfulde, så der er frit slag for alle mulige påstande. Er dansk litteraturs fremtid for eksempel bedre sikret med kunstigt opretholdte fysiske boghandler end med kvalificerede netboghandler, der altid holder åbent? Og vil der virkelig blive udgivet mindre mængder af væsentlig dansk litteratur, fordi forhandlerne selv må bestemme prisen på bøger? Svarene blæser i vinden, så det er afgørende, at politikerne får et solidt grundlag at arbejde ud fra, før de begynder at handle bogpolitisk. Ellers vil de nye love og regler ikke være det papir værd, de er skrevet på.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.