Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Kultur i armslængde

Samtlige formænd fra de 12 udvalg under Statens Kunstfond klager i dagens Berlingske over to tendenser i dansk kulturstøtte. Den ene handler om beskæringen af penge til fordeling. Den anden handler om en stadigt mere nonchalant holdning til armslængdeprincippet. Partierne bag den kommende finanslov bør lytte nøje til kritikken i begge tilfælde.

Kunstfonden er fra i år pålagt en besparelse på 36 millioner kroner. Dansk Folkeparti har siden spillet ud med krav om yderligere besparelser. Hvis den sidste beskæring bliver virkelighed, vil Statens Kunstfond om føje tid have op mod 100 millioner kroner mindre i kassen. Klippet vil få »stærkt negative konsekvenser for de kunstneriske miljøer i Danmark og for danskernes mulighed for at opleve kunst af høj kvalitet i fremtiden,« skriver de 12 udvalgsformænd i en kronik.

Hvis landet for alvor standede i våde, var det muligvis nødvendigt med færre midler til kultur. Vi skal alle tænke på de fælles penge. Også kulturen, der nok skal klare sig fint under de allerede vedtagne besparelser. De er helt på deres plads. Men dansk økonomi kræver så heller ikke yderligere dramatiske tiltag i øjeblikket. De mere vidtrækkende besparelser, som DF kræver på kulturens område, ville være den visse død for talløse projekter og ikke batte noget som helst i det store regnskab. Selv meningsdannere med liberal baggrund – herunder flere erhvervsledere og Det Kongelige Teaters chef, Morten Hesseldahl – kan kun vanskeligt se det nødvendige i kulturlivets ufrivillige slankekur.

Armslængdeprincippet lever ifølge udvalgsformændene lige så farligt for tiden. Det hæderkronede princip er en grundlæggende teknik ved tildeling af offentlige midler: Politikere afstikker de overordnede rammer og lader sagkyndige tage sig af selve uddelingen – især inden for kulturlivet.

Statens Kunstfond har i øjeblikket et budget på omkring en halv milliard kroner og modtager godt 12.000 ansøgninger hvert år fra alle sider af kulturlivet. Pengene tildeles på baggrund af fagfolkenes vurdering og behandles efter grundige diskussioner om ideernes kvalitet og udførelse. Armslængdeprincippet er »en stærk garant for, at danskernes skattekroner bliver brugt på kvalitet«, hedder det i kronikken.

Men stemmer fra Dansk Folkeparti har sikret penge til eksempelvis runesten, skibsbevaring, digitalisering af dansk film, museer som Fregatten Jylland og Gammel Estrup med mere. At de nævnte projekter er både gode og værdigt trængende, skal der ikke herske tvivl om. Men det kan aldrig være noget partis afgørelse. Partierne »betaler« ikke noget og kan derfor heller ikke bestemme noget.

Hvis man skal fordele penge til kunst på vegne af fællesskabet og almenvellet, er en rent faglig vurdering det eneste rigtige. Statslig indblanding i kulturens indhold hørte fordums røde regimer til og indebærer en risiko på mange planer. Men samtidig må kulturlivet konstant tage vare på sig selv. Bare antydningen af kammerateri i fordelingen af midler vil underminere hele grundlaget for dansk kulturstøtte og give kritikerne ny luft.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.