Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Klog melding fra Lars Barfoed

Det er indlysende rigtigt, som den konservative partiformand Lars Barfoed foreslår i dagens Berlingske, at blå blok må ruste sig til næste folketingsvalg ved at have en sammenhængende og fuldt finansieret økonomisk plan for nulvækst i den offentlige sektor frem til 2020.

Ud fra taktiske overvejelser kan det sagtens være uklogt at fremlægge en sådan plan. Regeringen vil med en detaljeret plan kunne hamre løs på de borgerlige og fremmane billeder af den sociale massegrav, hvis man ud i decimalen skal fortælle det, som alle godt ved: at nulvækst i sig selv vil kræve pæne besparelser, fordi dansk økonomi i forvejen er virkelig presset som følge af de langt færre yngre. Men ud fra en ideel betragtning vil en sådan plan give danskerne klare valgmuligheder. Det kunne endda være, at et sådant betydeligt mod vil blive belønnet.

Før sidste valg var de borgerlige prisværdigt klare, da de lovede reformer som tidens løsen. Heldigvis fik reformpartierne et flertal, og det inkluderede som bekendt Det Radikale Venstre. Vestagers pris for at pege på Thorning-Schmidt var økonomisk ansvarlighed af S og SF, der gik til valg på en så voldsom overbudspolitik, at de har haft forklaringsproblemer lige siden.

Når de borgerlige skælder ud over løftebrud, skulle de tænke på, at det er bedre med en rimelig fast økonomisk kurs end det modsatte. Strengt taget burde de borgerlige frygte, at regeringen vil stjæle deres plan om nulvækst i den offentlige sektor. Vestager, Corydon og Thorning ved godt, at hvis regeringen skal genvælges, kræver det et trimmet Danmark, der står klart, når konjunkturerne tager fart, og hvor der skal være færrest mulige forhindringer for arbejdskraftens fleksibilitet og kvalifikationer. Da det gik bedst, var der så få ledige i dette land, at de kunne samles i Parken. Hvis regeringen er klog, så afvæbner de snarest borgerligheden for deres helt indlysende våben: forslaget om nulvækst.

Selv med nulvækst i den offentlige sektor, og de besparelser der vil følge heraf, vil vi – som økonomiske eksperter ganske rigtigt gør opmærksom på i dagens avis – stadigvæk leve i et af verdens hårdest beskattede samfund, hvor den offentlige sektor har en betydelig størrelse og med 855.000 i den erhvervsaktive alder på overførsler.

Men stjæler regeringen omvendt borgerlighedens synspunkt, tvinges V, K & LA til at gå længere end blot at kræve nulvækst i den offentlige sektor. Ud fra et frihedsorienteret perspektiv er det grundlæggende et defensivt træk at ville nøjes med nulvækst. For hvis vi fortsat skal være et velstående land, må den offentlige sektor gå den samme smertelige omstillingsvej, som den private sektor har måttet gøre i kriseårene.

Det klæder dansk politik, at Lars Barfoed så klart og utvungent siger, hvad der bør siges i situationen. Samme Barfoed kaldte Venstre til orden, da partiet var på slingrekurs omkring skattereformen. Vi har brug for, at flere siger tingene ligeud i dansk politik. Så tak for det, Barfoed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.