Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Klar tale efterlyses

Arkivfoto.
Arkivfoto.

I denne weekend var der så atter problemer hos Danmarks Radio. Og nej, det drejede sig ikke om hverken Bimse eller Sanders ulovligheder i »Bedrag«, men om DRs dramachef Piv Bernth, der i et interview til en new zealandsk radiostation tilbage i oktober sidste år, var kommet til at tale, før hun tænkte. Om dansk politik og primært om Dansk Folkeparti som »ikke kan lide immigranter« og som fører en politik, der »ikke er ægte«.

Det er hun jo i sin gode ret til at mene. Ingen – heller ikke DR-medarbejdere – kan påduttes en bestemt politisk holdning. Sagen er bare, at Piv Bernths politiske kommentarer kommer frem kort tid efter, at hendes forgænger, Ingolf Gabold, også var ude efter DF med sine meldinger om »1864« som et politisk projekt søsat af DRs dramaafdeling og med Gabold som manden, der udstak kursen.

Det ligner en fælles tanke. To dramachefer, hvoraf den ene ganske vist benægter alt, hvad den anden giver af indrømmelser, men så alligevel går ud offentligt og lufter sine egne politiske holdninger. Det er ikke blot noget rod som enhver som chef i et offentligt embede burde holde sig fri af. Det kaster samtidig nyt ved på det bål, som nu åbenbart er begyndt at fænge blandt de af os, der betaler den licens, som holder medievirksomheden DR kørende. En Megafon-måling for nylig i Politiken viste, at 42 procent af de adspurgte mente, at Danmarks Radios dramaserier er præget af centrum-venstreorienterede holdninger. Det er mange og Piv Bernths seneste politiske udmeldinger vil med sikkerhed ikke gøre det tal mindre.

Hos Danmarks Radio er det forståeligt, at man igen og igen forsøger at dysse det hele ned og bagatellisere det med, at det er alle os andre, der ser spøgelser. Det er ikke rart at skulle bruge tid på den slags diskussioner. Sagen er bare, at det bliver mere og mere nødvendigt.

Når nu Piv Bernth internt i DR bliver rost for at være så klar i mælet, kan det undre, at hendes øverste chefer ikke er det samme. I stedet for passivt at se til, ville det klæde både bestyrelsesformanden og generaldirektøren at komme på banen for i det mindste at prøve at genoprette danskernes tillid til DR. Det kunne være med en undersøgelse, der kortlægger problematikken. Det kunne være med fremlæggelse af en plan, der viser, at man har taget sit opdrag seriøst. En aktiv indsats, hvor man imødekommer kritikerne frem for blot at sidde passivt med korslagte arme og benægte alt.

Det handler om fremtiden for det, de selv kalder »hele Danmarks Radio«. For hvis den øverste ledelse ikke gider kæmpe den, hvem gør så?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.