Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Kinas og USAs udfordringer

Præsident Obamas prioriteter den kommende tid bliver absolut at få styr på økonomien og den fortsatte finanskrise, der om muligt er blevet værre, fordi der endnu ikke er enighed om, hvad der skal ske, når en række skatte- og budgetaftaler udløber ved årsskiftet.

En af de udfordringer, Obama i den forbindelse står over for, er Kina, som i øjeblikket er ved at udskifte ledelsen af landet. Kina har fyldt meget i den amerikanske valgkamp på grund af økonomien. USA har et gigantisk handelsunderskud i forhold til Kina. Arbejdspladser udfases til dette økonomisk fremstormende land, og Obama blev i valgkampen beskyldt for at være for blød over for den kinesiske ledelse og for ikke at stille ultimative krav til kineserne om at få opskrevet den kinesiske valuta, som både EU og USA mener holdes kunstigt nede for at sikre en stor kinesisk eksport til de vestlige lande. Dertil kommer, at kineserne i højere grad end de vestlige lande støtter deres eksportprodukter. Republikanerne har derfor været hårde i kritikken af Obama og har krævet, at præsidenten sætter hårdt mod hårdt for at sikre amerikanske arbejdspladser. 

Det kan nemt gå galt i og med, at Obama i valgkampen har lovet at fortsætte en forsvarlig økonomisk politik og fortsat arbejde for at få arbejdsløsheden ned. Den er i øjeblikket lige under otte procent. Så præsidenten er også nødt til at kigge på de ubalancer, der vitterlig findes i samhandlen med Kina. Man må i den henseende håbe, at den nyvalgte kinesiske ledelse er mere åben over for en fri handel og dermed en fair og gennemskuelig konkurrence i den verden, kineserne gerne vil eksportere til. Der er en ubalance i øjeblikket, og kineserne skal – også for deres egen skyld – kigge på den struktur, de har med omfattende statsstøtte til produktionen og til eksporten. For krisen kradser overalt, og eftersom både Europa og USA har store problemer med eksporten af mange grunde, så er enhver form for uigennemskuelige statsstøtteordninger en hindring for den frie handel.

De amerikanske problemer skyldes selvfølgelig ikke blot den lave kinesiske valuta og de kinesiske subventioner af produktionen. De fleste problemer skal klares indenrigspolitisk i USA. Men kineserne er nødt til at være åbne i deres forhandlinger med omverdenen og lytte til de problemer, der eksisterer. Kineserne er ikke skyld i alle de økonomiske dårligdomme, der er i øjeblikket. Langtfra. Vestlige forbrugere høster også stor glæde af den lave kinesiske valuta i og med, at de kan købe produkter, der er væsentlig billigere, end de ellers ville være. Og kineserne har faktisk også opskrevet deres valuta, selv om det ifølge Vesten langtfra er nok. Men det vil være stærkt opmuntrende, hvis de nye kinesiske ledere bliver mere forhandlingsvillige om deres handelspolitik. De vestlige lande er bestemt ikke pletfrie, når det drejer sig om støtteordninger. Men krisen er så hård i mange lande, at ingen har brug for handelsmure og at skabe fjendebilleder på grund af uigennemsigtige handelspolitiske tiltag. Jo mere åbenhed der er, jo bedre er det for tilliden – også handelsmæssigt. Den kinesiske ledelse skiftes ud samtidig med, at Obama tiltræder en ny periode. USAs økonomi skal på fode igen. Ellers fortsætter krisen. Der spiller Kina en rolle, og man kan kun håbe, at den nye ledelse vil være mere åben for forhandlinger, end den tidligere ledelse har været.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.