Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Kaosministeren

Det er ikke, fordi kulturminister Uffe Elbæk ikke har gode ideer. Hans socialliberale sindelag viser sig i hans optagethed af, hvordan de kreative erhverv kan være med til at brande kongeriget. Hans engagement - i hvert fald i de dele af kulturlivet - kan man heller ikke tage fra ham. Uffe Elbæk er en kulturminister, der grundlæggende brænder for det område, han er blevet øverste politiske chef for. Det er ikke noget dårligt udgangspunkt.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Når Uffe Elbæk alligevel fremstår som en usædvanlig svag minister, handler det om en usædvanlig mangel på evne eller vilje til at forstå, hvordan man agerer i det politiske spil. En mangel som efter et dramatisk samråd i Folketingets kulturudvalg i går får ham til at fremstå som en minister, som selv regeringskollegerne er ved at miste tilliden til.

Siden han blev kulturminister i efteråret 2011, har Uffe Elbæk taget initiativ til fem arrangementer på AFUK, som han selv har siddet i bestyrelsen for. Der kan have været mere eller mindre gode grunde til, at arrangementerne skulle holdes netop der, men kulturministeren burde have kunnet sige sig selv, at helheden ligner en favorisering af et sted, man selv har haft et nært forhold til. At denne favorisering fortsatte, efter at Uffe Elbæks registrerede partner i maj blev ansat som sekretær i en af de selvejende institutioner, der hører under AFUK, stred heller ikke i sig selv mod nogen regler, men at det ikke så godt ud, turde være åbenlyst. Ikke mindst for Uffe Elbæk selv. Og for hans embedsværk, der da også, som det kom frem i samrådet i går, advarede ham om, at han var på vildspor.

Det hører med til historien, at kulturministeren i sidste øjeblik fik forhandlet på plads, at der på finansloven bliver bevilget seks millioner kroner over fire år til en forsøgsuddannelse i nycirkus, der måske skal høre under AFUK. Den del af historien lægger endnu en brik til billedet af noget, der lugter af nepotisme. Lægger man dertil den almindelige forvirring om, hvorvidt AFUK rent faktisk fra starten har været tiltænkt opgaven, plus det faktum, at pengene til uddannelsen kommer fra et økonomisk trængt kulturministerium, ja, så er det med til at fuldende billedet af, at Uffe Elbæk ikke lever op til de krav til redelighed og habilitet, man normalt bør stille til en minister.

Det var kun rimeligt, at Uffe Elbæk i går skulle forklare sig i Folketingets kulturudvalg, og godt, at han vil anmode statsministeren om, at de konkrete forhandlinger om placeringen af den nye nycirkus-uddannelse henlægges til en anden minister. Godt også, at Folketingets kulturudvalg har bedt Rigsrevisionen om at kigge nærmere på ministerens gøren og laden.

Spørgsmålet er så, om man nogensinde kan genoprette tilliden til en minister, der synes at leve mere i et netværksbaseret, virkelighedsfjernt miljø i stil med den kaospilotuddannelse, han engang var leder af, end i en krævende politisk virkelighed. Uffe Elbæk synes ikke at have den tæft, der skal til. Derfor er han tæt på at ende i et kaos, som han ikke kan nagivere sig ud af. Heller ikke selv om han er tidligere kaospilot.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.