Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Kanslerens mystiske talefejl

Wir sind das Volk!« Ordene har en helt særlig klang hos tyskerne: De genlød i østtyske gader fra september 1989 og helt frem til Berlinmurens fald i november. Tusinder af demonstranter råbte dem i protest mod statscheferne Erich Honecker og Egon Krenz og socialistpartiet i almindelighed. Østtyskerne havde gjort oprør mod deres regeringsparti for første gang siden 1946 og ville ikke længere lade sig kujonere af pampere uden demokratisk legitimering.

Så da Angela Merkel nævnte ordet »folket« for sin valgkreds i Mecklenburg-Vorpommern forgangne søndag, pustede hun til gløderne i det nye Tysklands debat. Den kristendemokratiske kansler spillede på nogle af sine landsmænds ømmeste følelser. Og hun trådte samtidig på deres ømmeste tæer.

»Små grupper i vores samfund kan ikke med nogen ret definere, hvem folket er,« sagde hun – med klokkeklar henvisning til fordums socialistiske diktatorer. Hvorpå hun med bare ni ord forvandlede debattens gløder til et bål: »Folket er enhver, der lever i det her land«.

Tyske medier har ikke haft en stille stund siden da. Et dagblad som Die Welt spurgte læserne og afslørede en kansler ude af trit med virkeligheden: Mængden af tyskere uden forståelse for kanslerens definition endte på godt 75 procent af de adspurgte. Altså langt flere end vælgere fra noget som helst enkeltparti, herunder dem fra Alternative für Deutschland – den tyske version af Dansk Folkeparti.

Ganske almindelige mennesker er kort sagt uinteresseret i den nye definition. Det tyske folk kan på ingen måde være alle individer med bopæl i landet lige nu. For hvad så med alle de udsendte medarbejdere og ansatte på ambassader? Og hvad især med midlertidige migranter? En ny definition ville stille tusinder af mennesker meget anderledes fra dag ét og i sidste ende kaste landet ud i kaos. Tusinder af mennesker ville med ét få en masse forpligtelser og muligvis også et carte blanche til sociale ydelser med videre.

Alternative für Deutschland var indlysende nok hurtigt ude med en fordømmelse: »Kansleren omdefinerer begrebet vilkårligt,« har en af bevægelsens europapolitikere sagt. Også eksperterne undsiger den tyske kansler og har i visse tilfælde bedt om en berigtigelse. De kalder hendes ordvalg for en forfatningsmæssig fejl og henviser til flere formuleringer i den tyske grundlov. Thi kendes for ret: »Folk« kan i juridisk forstand kun betyde »statsborgere«. Hvilket den tyske kansler altså umuligt kan have ment alvorligt. Så hvad mente hun? Angela Merkel har efter nogens opfattelse forvekslet »folket« med »befolkningen«. Hun ville i så fald bare bede sine landsmænd tage bedre imod tidens mange migranter og dermed lægge størst mulig afstand til Alternative für Deutschland op til valget senere på året.

Man kunne også anlægge en anden holdning. Nemlig at politikere på det plan aldrig ville begå sådan en skolefejl. Den tyske kansler har snarere villet skrue lidt på opfattelserne hos os alle og tænkt »går den, så går den«. Borgerne i EUs vigtigste supermagt og i sidste ende hele unionen skulle slet og ret vænne sig til tanken om mindre nation i nationalstaterne. Det er muligvis en smuk tanke. Det er så samtidig en helt urealistisk tanke. Og vi vil under alle omstændigheder spørges først.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.