Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Hvilken vej, statsminister?

Det er en god statsministeriel dyd at appellere til optimismen. Når det går godt – men også når det ser sortest ud.

Poul Schlüter sagde, at »det går ufatteligt godt«, men det gjorde det også dengang. I modsætning til ved årsskiftet 2012/13, hvor Helle Thorning-Schmidt er regeringschef i et land uden økonomisk vækst, med røde tal på statsfinanserne, svagt stigende ledighed og almindelig tristesse og manglende udsigt til nogen bedring lige om hjørnet. I sådan en situation er det ikke nogen skade til at appellere til det bedste i folk, som statsministeren gjorde det i aftes i sin nytårstale. Til at der kæmpes. At de unge uddanner sig. At man udviser løntilbageholdenhed, men alligevel giver den en skalle. At man ser mulighederne midt i forandringerne, at man bruger krisen til noget. Det tema løb som en rød tråd gennem nytårstalen, og det var velvalgt, for den økonomiske krise er også psykologisk. Det var en klar krisetale, men den føltes ikke tyngende. Selv de sociale medier og unges brug af ny teknologi fandt statsministeren noget positivt i modsat dronningens let advarende ord i sin tale dagen før. Og det er jo rigtigt: Vi må fremad.

Men mod hvad? Det er fortsat statsminister Helle Thorning-Schmidts afgørende svaghed. At hun i så ringe grad er i stand til at formulere et politisk mål, en troværdig vision for sit lederskab af Danmark i disse tider. Rent ud sagt var nytårstalen, som tilfældet har været med andre af Thornings taler før denne, blottet for reelt politisk indhold. Frihed, lighed og tryghed fik hun sagt et sted, men et stærkt og markant politisk lederskab kræver, at man kan formulere andet end godt brugte fraser. Politik er konkret. Det mest konkrete i talen handlede om uddannelse, om det ønske at flere unge uddanner sig mere. Men flere uddannede er i virkeligheden ikke et politisk mål for et samfund. Det er et middel.

Helle Thorning-Schmidt definerede i sin nytårstale ikke upræcist de udfordringer, også i forhold til den globale konkurrencedygtighed, et land som Danmark står over for. Eller midt i. Men hvordan skal vi klare dem og overvinde dem? Nogle ville eksempelvis mene, at vi er nødt til at sænke skatterne til et niveau, der kan sammenlignes med skatten i nogle af de nye vækstøkonomier, for at kunne matche dem i konkurrencedygtighed. S-SF-R-regeringen har omvendt haft mest travlt med at sætte talrige afgifter op til skade for erhvervslivet. Statsministeren nævnte kun perifert skattespørgsmålet i sin tale bl.a. med en henvisning til skattereformen, der får virkning nu fra januar, og som vil give mange lønmodtagere en skattelettelse. Medmindre de er husejere, naturligvis, for hvem det meste hurtigt ædes op i stigende grundskyld … Men skatten er såmænd kun et eksempel: Man sidder tilbage uden nogen særlig fornemmelse for, hvad det er for et fremtidigt samfund, landets politiske leder kæmper for.

»Jeg ville ønske, at jeg her i aften kunne komme med en snuptagsløsning«, der ville kunne forbedre konkurrenceevnen, skabe nye arbejdspladser og mere velfærd, sagde Thorning. Det forventer ingen nu af hende. En politisk retning ville række. Den kom heller ikke i aftes i en ellers ikke uklog tale, der blot forekom at være leveret af en varsom krise-administrator. Ikke af en politisk fakkelbærer i en lidt mørk tid.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.