Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Her og hinsidan

Forleden besluttede den svenske regering sig nok en gang for, at Sverige skal tage imod endnu flere asylansøgere. Over de næste fire år regner svenskerne med at tage imod mere end otte gange så mange asylansøgere som vi, selv om de ikke engang er dobbelt så mange. Ifølge statsminister Fredrik Reinfeldt går Sverige målrettet efter at blive verdens humanitære stormagt.

Set udefra virker det absurd, at Sverige fører så liberal en flygtninge- og indvandrerpolitik. Hvorfor går de svenske politikere målrettet efter at ændre Sverige til demografisk uigenkendelighed? Gør det slet ikke indtryk på dem, at antallet af anmeldte voldtægter er eksploderet, at jøder må skjule deres religiøse identitet, og at politi og brandvæsen er i livsfare, hvis de begiver sig ind i nogle af de svenske ghettoer? Og hvorfor finder befolkningen sig i nedskæringer af velfærdsydelser, mens bevillingerne på integrationsområdet generøst sættes op?

Disse spørgsmål er absolut relevante. Men det klæder os ikke i Danmark, når vi forsøger at forklare svenskernes adfærd med, at de er kollektivt hjernevasket, eller at ytringsfriheden i praksis er suspenderet. Sverige er ikke et totalitært samfund, og hvis tilstrækkeligt mange borgere var vrede over den førte politik, skulle de nok vide at vise det. At påstå at svenskere er politisk undertrykt er omtrent ligeså dumt, som når svenskere påstår, at danskernes udlændingepolitik skyldes racisme. For jo, det er rigtigt, at Sverigedemokraterna bliver frosset ud af de øvrige partier i den svenske Rigsdag. Men det er også rigtigt, at de fleste svenskere synes, at det er helt i sin orden. Alternativt kunne de jo bare stemme på Sverigedemokraterna, hvad de i stigende antal også gør.

Til gengæld har vi i Danmark så absolut ret til at interessere os for de konsekvenser, som den svenske politik har for os i Danmark. Den nordiske pasunion giver statsborgere i de nordiske lande ret til at rejse frit over grænserne i Norden uden at medbringe pas samt bosætte sig i hele Norden uden at søge om opholdstilladelse. Den liberale svenske politik kan derfor få den konsekvens, at vi ikke aner, hvem der slår sig ned i Danmark. Og det er faktisk et problem i en situation, hvor Sverige har besluttet at give automatisk opholdstilladelse til alle asylansøgere fra Syrien, der senere i mange tilfælde vil blive konverteret til statsborgerskab. Ifølge PET er over 100 unge fra Danmark draget til Syrien for at kæmpe – mange af dem for kalifatet i Irak og Syrien. Det er blevet morbidt nærværende, efter at radio 24/7 i denne uge kom i besiddelse af fotos af en 25-årig mand fra Ishøj, der poserer med afhuggede hoveder og hovedløse lig. Og det ville ærlig talt være mærkeligt, om der ikke blandt de mange tilstrømmende asylansøgere fra Syrien til Sverige var adskillige unge mænd, der ønsker at bruge Norden som en sikker havn, før de på ny drager ud for at kæmpe Allahs sag.

På den baggrund må svenskerne derfor forventes at kunne redegøre for, hvordan de forestiller sig, at det i fremtiden vil være muligt at bevare pasunionen, som er til glæde for tusindvis af danskere og svenskere, der daglig pendler over Øresund. Det skylder de svar på hinsidan. Som det hedder med et skånsk ordsprog: Det er bedre at have en god nabo end en broder i et andet land.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.