Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Hamas må stoppes

Den islamistiske gruppe Hamas, der sidder på magten i Gaza-striben, har den ene gang efter den anden vist, at det ikke er nogen tilfældighed, at den står opført som en »terrororganisation« i USA.

Hamas bærer alene skylden for, at Gazas hårdt prøvede befolkning nu igen står i den situation, at de bliver bombet af israelske kampfly, og at israelske soldater er klar til at rykke ind i Gaza-striben. Det er ikke omkostningfrist at sende raketter ind over Israel. Det har Hamas gjort i månedsvis, hvilket som bekendt fik israelerne til at slå Hamas militære chef ihjel.

Det skræmmende i den her situation er, at en organisation som Hamas endnu engang tager Gazas befolkning som gidsler, som de gjorde det i 2008, hvor raketterne også blev sendt mod Israel. Dengang sendte israelerne store styrker ind, og eftervirkningerne af den efterfølgende israelske blokade af Gaza mærker befolkningen den dag i dag. Hamas håber som sædvanlig på, at andre arabiske lande kommer dem til hjælp. Hamas’ ledelse håber, at Egypten, som efter Hosni Mubaraks fald helt tydeligt er blevet mere agressivt i tonefald og handlemåde over for Israel, vil komme dem til hjælp. Men her tager de endnu engang fejl. På trods af retorikken er Egyptens nye ledere klogere end Hamas. De ved, at prisen for at løbe om hjørner med Israel er høj og bliver afregnet meget kontant. Og det vil den nuværende nye ledelse i Kairo ikke risikere.

Befolkningen i Gaza er et af de mest forarmede befolkningsgrupper i Mellemøsten. Det kan de takke Hamas for. Organisationen har altid overvurderet egen evne og håbet på hjælp fra de arabiske lande. Den eneste gruppe, de kan håbe på vil komme dem til hjælp, er den lige så ekstreme libanesiske organisation Hezbollah, som tidligere også har blandet sig i konflikterne med Hamas og har sendt raketter mod Israel. Hezbollah er bare lige nu optaget af noget helt andet - at Syriens præsident Bashar al-Assad overlever. Han har om nogen sørget for - sammen med Iran - at holde liv i denne bevægelse, som også er en pest for libanserne og for freden i området.

Uanset hvordan konflikten med Israel udvikler sig, må det et eller andet sted være tankevækkende for palæstinenserne, at de har en samling ledere, der ikke magter at hente andet end hyggeopbakning fra de arabiske lande. Måske ligger svaret i, at Hamas er så ekstrem, at mange arabiske ledere holder organisationen ud i armslængde af frygt for, at islamistiske grupper i deres hjemlande kunne finde på at røre på sig. Der blæser mange modsatrettede vinde i Mellemøsten lige i øjeblikket. Kun få af dem hylder den rendyrkede form for islamistisk tænkning og had til demokrati og ytringsfrihed som Hamas, Hezbollah og andre lignende organisationer hylder. Det er på tide, at palæstinenserne tænker over, om de har de ledere, der kan give dem det, de ønsker brændende - et hjemland, der lever i fred, og hvor det er muligt at få en uddannelse og være med til at skabe vækst og arbejde i området. Fattigdommen i Gaza har mange årsager. Men ingen kan være i tvivl om, at det kun kan gå fremad, hvis Hamas forsvinder som organisation.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.