Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Gordisk

En gordisk knude, nervekrig eller en omgang politisk high noon. Man kan kalde det, hvad man vil, men som landet ligger, vil de næste dages forløb i Statsministeriet ende med en taber.

Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape.
Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape.

Man kan løse en gordisk knude ved at hugge den over, forklarede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han i går på et pressemøde beskrev de vanskelige valg, som regeringen stod og står overfor i konfrontationen med Det Konservative Folkeparti. Eller man kan forsøge at løsne den gordiske knude ved fredelige midler.

De sidste dages tiltagende krise og den overhængende risiko for sammenbrud i blå blok og folketingsvalg blev i aftes afløst af en udsættelse i nogle dage, hvor de fire blå partier skal pirke og pille i den gordiske knude for at enes om en grøn overbygning på den landbrugspakke, som udløste de Konservatives krav om miljø- og fødevareministerens afgang. Desuden og især skal partilederne diskutere, hvordan tilliden mellem de fire partier kan genskabes.

Men både de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen møder til de kommende dagens forhandlinger med løftede og skarpladte pistoler. Søren Pape Poulsen fastholder, at hans parti fortsat ikke har tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Og statsministeren gjorde det på sit pressemøde i går omvendt klart, at han foretrækker et folketingsvalg fremfor at skille sig af med en minister, han har tillid til.

En gordisk knude, nervekrig eller en omgang politisk high noon. Man kan kalde det, hvad man vil, men som landet ligger, vil de næste dages forløb i Statsministeriet ende med en taber. Hvis de Konservative ender med at acceptere, at fødevareministeren forbliver i regeringen, vil partiet stå i et ganske forpjusket skær og blive udråbt som klar nummer et i konkurrencen om at blive årets politiske amatører. Og man må jo formode, at Søren Pape Poulsen møder op til de tillidsskabende drøftelser i Statsministeriet med den mulighed på klem, at Eva Kjer Hansen stadig kan sidde på en taburet, når krudtrøgen er lettet.

Regeringen, og først og fremmest Eva Kjer Hansen, har allerede tabt. En stor del af de borgerlige vælgeres tillid til, at den borgerlige regering og dens parlamentariske flertal kan manøvrere og skabe resultater, er sat over styr i de sidste døgn. Det er helt unødvendigt, at en sag om fortolkning af beregninger i en landbrugspakke har fået lov til at udvikle sig til et niveau, hvor regeringens liv er i fare. Den sag burde være lukket for længst.

Ender det med et folketingsvalg, kan det blive svært at genskabe et tillidsfuldt borgerligt samarbejde – hvis ellers de Konservative klarer spærregrænsen. Et valg er ikke rykket meget længere væk i dag, end det var i går. Uanset udfaldet af et muligt snarligt valg vil der gå en rum tid, inden forløbet af det, der nu kaldes »gyllegate«, er glemt.

Der bliver brug for ferme fingre for at efterlade den gordiske knude i pæn, oprullet stand efter de kommende dages forhandlinger. Lykkes det ikke, er det de borgerlige vælgere og udsigten til nødvendige reformer og en håndfast udlændingepolitik, der har tabt. Konsekvenserne af det vil blive langt alvorligere end de næste par års mindre miljøbelastning af vandløbene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.