Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Gør klar til politisk big bang

Reformamok, lød det udtryk, statsministeren brugte, da hun for nylig på World Economic Forums årlige møde roste såvel regeringen som Danmark for evnen til at omstille sig til de nye tider, som den internationale krise har varslet gennem nu fem år.

Udtrykket og evnen til at klappe sig selv på skulderen kan Helle Thorning-Schmidt (S) for alvor få brug for, hvis SRSF-regeringen, som det lige nu tegner til, beslutter sig til at skabe et politisk big bang: En kobling af reformerne af kontanthjælp og Statens Uddannelsesstøtte med den bebudede konkurrenceevnepakke, som indtil videre kun befinder sig på skitseblokene i ministerkontorene.

Man kan nære en frygt for, at en sammenblanding af reformtanker for diverse store indtægts- og udgifts-poster kan ende i et politisk miskmask. Omvendt vil ændringer én for én af store udgiftsområder automatisk udløse ramaskrig og sende alle interessegrupper på banen i en lang kø med fare for, at det samlede resultat ikke lever op til målet for hele manøvren: At mindske det offentlige udgiftstryk, forbedre landets konkurrenceevne, sikre fortsat vækst, skabe nye arbejdspladser og dermed gøre flere af de nuværende modtagere af overførselsindkomster i stand til at klare sig selv. Det kan vise sig at være de rigtige idé, hvis regeringen tør se bæstet i øjnene og tage fat på reformerne under ét. SRSF-regeringen har trods løftebrud og interne stridigheder vist sig på en del strækninger at turde se virkeligheden i øjnene. Især ved at videreføre VK-regeringens politik.

Netop her ligger chancen for den borgerlige opposition og ikke mindst dens førende parti Venstre for at få sat et solidt aftryk på Danmarks fremtid. For det første kan de borgerlige, hvis de handler klogt, rent faktisk få betydelig indflydelse under en S-ledet regering. For det andet har regeringen intet alternativ. Regeringens støtteparti Enhedslisten indgår ikke i forlig, der generer partiets kernevælgere, unge under uddannelse og folk på overførselsindkomster, og da slet ikke, hvis forliget kan vise sig at være til fordel for den arbejdende del af befolkningen.

Det frigør en væsentlig spillebane for Venstre og partiets borgerlige partnere. Det skal partiet udnytte. I den forgangne weekend kunne Danmark sammen med de andre nordiske lande sole sig i at blive rost i det liberale internationale tidsskrift The Economist. Norden med vores blanding af kapitalisme og velfærd blev fremhævet som et eksempel til efterfølgelse for andre lande. Det interessante var imidlertid, at det ikke så meget var de givtige velfærdsordninger, som de alt andet end socialistiske skribenter fremhævede. Men derimod de nordiske landes evne til at bruge kriser til at nytænke og reformere den grundlæggende tanke om at skabe et godt samfund for alle. I kølvandet på den nuværende krise er det gået op for de fleste danskere, selv på venstrefløjen, at pengene til fortsat velfærd ikke bare regner ned fra himlen. Skal vi fortsat kunne rose os af, at vi i dette samfund ønsker at tage os af hinanden, skal der rokkes ved nogle privilegier og skæres i budgetter. Men tiden er moden til det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.