Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Gode nyheder

I disse timer og dage strides Enhedslisten med regeringen for at opnå blot nogle midlertidige indrømmelser til de langtidsledige, der står til at miste retten til dagpenge i de første måneder af næste år. Ifølge de meldinger, der er sivet fra forhandlingerne, har man kigget på forslag om at forlænge dagpenge midlertidigt til ledige, som eksempelvis tager på kursus eller kort uddannelse.

Om det ender med en finanslovaftale med Enheds­listen baseret på sådanne små, men hjælpende tiltag for de ledige, som med endnu et newspeak-ord kaldes »udfaldstruede«, eller om det ender med et blåt finansforlig, er i skrivende stund for tidligt at spå om. Men man kan konstatere, at Enhedslisten og dens krav om røde mærkesager har været på retræte, lige siden partiets ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, før sommerferien med flammende øjne proklamerede, at regeringen ville komme til at kompensere »krone for krone«, hvad der var givet af skattelettelser i skatteaftalen med de borgerlige partier. Derefter blev tilbagerulning af dagpengereformen til et ultimativt krav et helt døgns tid, indtil det ikke længere var ultimativt. Og nu handler det så om at lave noget midlertidigt. Fra pladsen i toppet af træet er Enheds­listen næsten nået helt ned på jorden, hvor virkeligheden og muligheden for at få indflydelse findes. Samme proces var SF igennem efter sidste valg. Og ligesom i SF går bølgerne højt i mødet med virkelighedens krav. På Johanne Schmidt-Nielsens Facebook-side truer debattørerne med at gå på gaden i demonstration mod partiledelsen. De kreative skribenter har opfundet nye navne for sidste uges »akutpakke«, som nu kaldes »fallitpakken«, »panikpakken« og andet underholdende.

Men de, der føler, at Enhedslistens ledelse nu også skal regnes blandt de »rådne«, behøver ikke at være helt så bekymrede for de ledige. Som tidligere erfaringer har vist, stiger søgeaktiviteten, når tidspunktet for dagpengenes udløb nærmer sig. Samtidig falder kravene til jobindhold. Berlingskes undersøgelse forleden viste, at antallet af »udfaldstruede« derfor er stærkt på retur blandt andet i København. Det er den ene gode nyhed, som alle må glæde sig over.

Den anden gode nyhed kan man finde i Danmarks Statistiks opgørelse over ledige job. Altså rigtige job til rigtig løn. I de senere kvartaler er antallet svinget mellem 15.000 og 21.000. Den seneste opgørelse fra begyndelsen af oktober lød på 19.000 ledige job. 2.000 job besættes dagligt. Nogle steder mangler der endda jobsøgende. Manglende ansøgninger fra kvalificerede, der ville acceptere en normal løn, fik forleden en arbejdsgiver i Sorø til at rette en stærk kritik af det kommunale jobcenters manglende indsats for at få ledige i arbejde. Sorø rummer altså nogle jobmuligheder for ægte interesserede jobsøgende. Faktisk går det så godt, at 20 af 100 »udfaldstruede« ledige i Vallensbæk/Ishøj i oktober tillod sig at sige nej til anviste job. I Skive har en målrettet indsats halveret antallet af ledige, der står til at miste dagpengene.

Til overflod fik regeringen i sidste uge arbejdsgivere til at sige ja tak til at favorisere langtidsledige på bekostning af andre ledige mod en præmie på 25.000 kroner, hvormed regeringen købte sig til intern fred med SF. Det er derfor svært at se behovet for yderligere forvridende ordninger for at løse et problem, der dagligt bliver mindre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.