Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Fristadens fremtid

Der blev skrevet danmarkshistorie på den ufede måde, da en gruppe slumstormere i 1971 besatte den nedlagte Bådsmandsstræde Kaserne og grundlagde Christiania for, som det hed dengang, »at opbygge et selvstyrende samfund, hvor hvert enkelt individ frit kan udfolde sig under ansvar over for fællesskabet«.

Fristaden Christiania på Christianshavn.
Fristaden Christiania på Christianshavn.

Den ulovlige aktion blev det mest synlige eksempel på en antiautoritær tankegang, der lå i tiden, og samtidig blev Christiania, viste det sig, et uventet sejlivet eksempel på samme utiltalende verdenssyn. Den såkaldte fristad findes jo stadig, selv om 70erne og tiårets utopier er lykkeligt langt væk, men nu med den forskel fra tidligere, at der efter 40 års tovtrækkerier i går blev taget det hidtil største skridt i retning af en lovliggørelse af området. Det skete, da christianitterne indgik en aftale med staten om at købe dele af fristaden og leje andre dele.

At Christiania således får papir på, at stedet har ret til at eksistere, er grundlæggende forkert. I 40 år har christianitterne snyltet på andre borgere for at leve deres såkaldte frihed ud, og det samfund, de skabte, er et udslag af en selvtægt, som resten af samfundet gennem årene blot har forholdt sig passivt til, uden for al rimelighed. Selvtægt skal ikke belønnes. At tro, at Christiania nu, med et trylleslag, og blot fordi tingene gøres formelt lovlige, vil blive et almindeligt lovlydigt kvarter, vil også være håbløst naivt. Desuden ligner det en ren foræring, at christianitterne får mulighed for at købe Christiania for sølle 76,2 millioner kroner, al den stund bebyggelsen ligger på en af de allermest attraktive grunde i hovedstaden, i et grønt område ved vandet, kun få minutters kørsel fra Rådhuspladsen.

Det bedste, man kan sige om den nye løsning, er, at den er pragmatisk. (...) Der er ingen tvivl om, at Christiania fortsat er en røverkule med masser af kriminalitet og narkohandel. Det skal bekæmpes. Og det skal bekæmpes forstærket nu, hvor fri­staden bl– Berlingske mener

Det bedste, man kan sige om den nye løsning, er, at den er pragmatisk. En rydning af Christiania, som ville være det principielt rigtige i et retssamfund, ville med stor sandsynlighed udløse borgerkrigslignende tilstande, der både her og nu og på længere sigt ville grave dybe grøfter af mistillid mellem store dele af befolkningen på den ene side og myndighederne på den anden. Samtidig kan christianitterne med en vis ret, og hvis man tager de velvillige briller på, hævde, at de på grund af myndighedernes manglende evne eller lyst til at få sat en stopper for ulovlighederne, har vundet hævd på området.

Løsningen stiller – uanset hvad man ellers måtte mene om den – store krav til christianitterne, der, ligesom alle andre borgere, grundlæggende har lov til at leve som de vil, men ikke, som hidtil, som snyltere på samfundet. Og ikke uden for lands lov og ret.

Der er ingen tvivl om, at Christiania fortsat er en røverkule med masser af kriminalitet og narkohandel. Det skal bekæmpes. Og det skal bekæmpes forstærket nu, hvor fristaden bliver lovliggjort. Det må vi forvente af de myndigheder, der er sat til den slags, og ikke mindst af politiet. Ligesom vi må forvente, at christianitterne accepterer en forstærket indsats her og nu, hvor de ikke længere kan føle sig truet på fristadens eksistens, hver gang en panserbasse dukker op for at konfiskere en chillum.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.