Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Forbud mod maskering er hverken for sjov eller sjovt

»Et samfund må forlange, at folk er genkendelige på gaden.«
»Et samfund må forlange, at folk er genkendelige på gaden.«

Det længe ventede forbud mod maskering i det offentlige rum er på trapperne. Men allerede inden regeringen er klar med lovforslaget, hvis egentlige anledning er et ønske om at forbyde kvinder at færdes i burka eller niqab på gaden, vælter kritikken ned over det store flertal i Folketinget, som ønsker forbuddet.

Af hensyn til Grundlovens beskyttelse af religionsfrihed kan et forbud ikke rettes mod bestemte religiøse klædedragter, men må omfatte alle former for maskering. Det betyder, at eksempelvis en julemand med stort skæg i princippet risikerer en bøde for at overtræde maskeringsforbuddet. Selv om lovudkastet fritager folk for bøde, såfremt maskeringen tjener et »anerkendelsesværdigt formål« – som eksempelvis at optræde som julemand – er der alligevel gode udsigter til, at situationer vil opstå, som gør burka-loven og lovgiverne til grin.

Hvad gør politiet for eksempel den dag, hvor nogle kreative unge mennesker fra Alternativet finder på at optræde på gaden som »Sorte Slyngel« fra Anders And-bladene? »Sorte Slyngel« er som bekendt iført sort klæde fra top til tå. Kombineret med et grønt tylskørt fra partiledelsens udklædningsskab er vejen banet til en gadefest, der stensikkert kommer i public service-fjernsynet i de næste hundrede år.

Et maskeringsforbud er imidlertid hverken for sjov eller sjovt.

Det er et resultat af en indvandring fra kulturer, hvor kvinder undertrykkes. Tilbagerulningen af den kultur, der har skabt parallelsamfundene, og som gør krav på dansk tilpasning til mellemøstlig kultur, starter på gaden. Menneskerettighedsdomstolen har i flere afgørelser godkendt lignende lovgivning i Frankrig og Belgien, blandt andet med den begrundelse, at det i et åbent samfund er essentielt for det indbyrdes »samliv«, at man kan se hinandens ansigt.

For liberale er det svært at acceptere statslige regler for, hvordan man skal være påklædt. Men det burde ikke være svært at indse, at et samfund må forlange, at folk er genkendelige på gaden. Intet samfund kunne jo fungere, hvis alle af den ene eller den anden grund fandt på at maskere sig.

De, der gerne fremstiller sig som forkæmpere for ligestilling, burde være de første til at støtte kampen for nydanske kvinders ligestilling. Men ganske som hidtil undlader politikere som den radikale Sofie Carsten Nielsen at gøre op med undertrykkelsen, der praktiseres lige for øjnene af dem.

Undskyldningen er, at et maskeringsforbud vil spærre undertrykte muslimske kvinder inde i hjemmet. Ja, det kan tænkes. Men muslimske kvinder må enten tage opgøret med deres mænd om retten til at færdes uden maskering eller blive hjemme. Mon ikke det hjælper på mandens forståelse, når kontanthjælpen ophører til maskerede kvinder? De kan jo ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Som altid vil det være op til politiet at finde praktiske løsninger, når det kommende maskeringsforbud er vedtaget. Kvinder skal ikke afklædes på gaden, men have en bøde med hjem. I gentagelsestilfælde en frihedsstraf. Det samme gælder sorte slyngler, med eller uden skørt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.