Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

For børnenes skyld

Det er nok svært at forestille sig et mere følsomt emne end seksuelle overgreb på børn og unge.

Dels fordi disse forbrydelser i sig selv er så afskyelige. Dels fordi selve det faktum, at de ulykkeligvis finder sted, let fører til en generel mistænkeliggørelse af alle voksne, der har professionel kontakt med den yngste generation. Denne mistænkeliggørelse er bagsiden af den i øvrigt helt nødvendige præventive indsats.

Når DR nu, som fortalt i Berlingske, vil indføre en såkaldt børneattest på alle medarbejdere, der har med børn og unge at gøre, så er det på den ene side let at forstå hvorfor. Efter skandalen i Storbritannien, hvor den nu afdøde TV-vært Jimmy Saviles eftermæle er blevet plettet af i hundredevis af anklager om pædofili, har også Jimmy Saviles arbejdsgiver, BBC, fået alvorlige ridser i sit renommé. Hvorfor var der ingen, der greb ind? Hvordan kunne overgrebene foregå år efter år, når der var nogle, der kendte til dem? Det er de spørgsmål, der rimeligt nok stilles, og at DR gerne vil undgå engang at havne i samme penible situation, kan man ikke fortænke institutionen i. Havde DR slet ikke reageret oven på skandalen, kunne man med rette have beskyldt den store public service-virksomhed for ikke at være sit ansvar voksent.

Noget andet er så, at det stadig er et åbent spørgsmål, hvor meget børneattester rent faktisk hjælper. Børneattester registrerer krænkelser af børn under 15 år og domme om børnepornografi, og børneattester er, som Berlingske kan fortælle i dag, foreløbig blevet rekvireret 243.000 gange alene i 2012. I 69 tilfælde har attesten attesteret, at noget var galt, og det kan man alt efter temperament betegne som mange eller få. Som Kuno Sørensen, der er psykolog ved Red Barnet, påpeger, bør ordningen under alle omstændigheder ikke stå alene, for der kan i princippet være farlige medarbejdere, der aldrig er blevet straffet, og som derfor kan stå frem med en ren børneattest. At det forholder sig sådan, kan give en falsk tryghed.

Uanset hvad er Jimmy Savile-sagen et skræmmende eksempel på, hvor galt det kan gå, når tilliden mellem voksne på den ene side og børn og unge på den anden side bliver misbrugt på det grusommeste. Hvis Jimmy Saviles angivelige ugerninger betyder, at der generelt kommer mere fokus på, at det ikke kun er på daginstitutioner og i sportsklubber, at der er risiko for overgreb, men i høj grad også på kulturinstitutioner, hvor børnene og de unge kommer tæt på deres forbilleder, ja, så har alt det frygtelige i hvert fald ført til noget godt.

Herhjemme vil DR i kraft af sin status som førende kulturinstitution med mange kendte ansigter til enhver tid vil være mere eksponeret end de fleste andre steder, når og hvis der er børn og unge, der krænkes. Derfor er DR vigtig. Hvis DR tackler sin fremtidige indsats mod pædofili rigtigt, kan DR være et forbillede for andre store kulturinstitutioner. Hvis DR griber tingene forkert an, kan det betyde, at andre skræmmes fra at forsøge det samme. Man må håbe, at indførelsen af børneattester i DR bliver et skridt i den rigtige retning. For børnenes skyld.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.