Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

EUs tåbelige Tobin-skat

Finanskrisen og den efterfølgende gældskrise har plaget verden i snart fem år. Vi er så småt på vej ud af krisen, men det gør ondt undervejs. På den baggrund er det forståeligt, at den populistiske jagt på syndebukke stadig pågår.

Særligt en række EU-lande med Tyskland og Frankrig i spidsen er ivrige efter at finde ansvarlige. Det er i deres optik bankerne og de finansielle institutioner. Inspireret af den engelske økonom James Tobin er 11 EU-lande derfor nu klar til indføre en skat på finansielle transaktioner – først og fremmest handel med aktier og obligationer. 0,1 pct. af værdien af transaktionerne skal gå i EUs kasse, skønsmæssigt i alt 260 mia. kr. om året. Den danske regering tøver heldigvis, og det er der gode grunde til.

For det første er forestillingen om, at man med en transaktionsskat på værdipapirhandel mindsker risikoen for fremtidige finansielle kriser, falsk. Krisen skyldes ikke værdipapirhandel, men en alt for løs penge- og finanspolitik under højkonjunkturen i nullerne. Lave renter, løs kredit og den efterfølgende spekulation i fast ejendom udløste en voldsom gældsætning hos virksomheder, privatpersoner og sågar stater. Når krisen gør så ondt nu, er det fordi vi først kommer ud af den, når gælden er bragt ned. Og det tager tid.

For det andet rammer transaktionsskatten bankerne meget hårdt, fordi de bl.a. lever af værdipapir­handel. Bankerne er i forvejen svækkede af krisen og har brug for at tjene penge for at opbygge deres soliditet. Hvis man indskrænker deres indtægtsgrundlag yderligere, vil bankerne blive endnu mere restriktive i deres udlånspolitik. Og det vil forværre den økonomiske krise.

For det tredje rammer transaktionsskatten alle, der selv sparer op til pension. En pensionsopsparing i værdipapirer skal forvaltes aktivt for at sikre udbetalingerne, når pensionstidspunktet indtræder. Når den aktive forvaltning beskattes, går det ud over pensionsopsparernes i forvejen stærkt svækkede tillid til politikerne.

For det femte vil en transaktionsskat flytte arbejdspladser i den finansielle sektor ud af EU. Og det er ikke, hvad vi har brug for lige nu.

Men den sjette og allervigtigste grund til at afvise transaktionsskatten er, at den tilfalder EU. Det EU, der år efter år poster penge i store virkningsløse prestigeprojekter, udstyres nu med en uhyggelig skatteskrue. Den kan nemt og bekvemt drejes, hver gang der er budgetforhandlinger i Bruxelles.

For første gang i mange år er det ellers netop lykkedes at få det svulmende EU-budget barberet ved regeringschefernes topmøde i forrige weekend, hvor Danmark opnåede den meget omtalte EU-rabat på en mia. kr. Med en ny skattekilde som transaktionsafgiften risikerer man, at den nyvundne økonomiske ansvarlighed i EU-regi bliver et ligegyldigt mellemspil. Det må aldrig ske.

I stedet bør de europæiske politikere én gang for alle indse, at vi i Europa ikke kan beskatte os til øget vækst. Vi skal kæmpe for den. Og det er på høje tid, at de Tobin-skatteglade EU-lande kommer ind i kampen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.