Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Et tæt samfund

At danskernes holdning til hæleri og forsikringssvindel er fuld af fordømmelse, mens der er mere tolerance over for det at køre stærkt på en øde strækning uden andre biler, illustrerer på bedste vis, hvordan vi er et samfund med en høj grad af tillid og sammenhængskraft.

Den slags kommer ikke af sig selv, og alle har et medansvar for, at det vedbliver med at være sådan.

Som Berlingske fortalte forleden, har Justitsministeriet lavet en opgørelse over danskernes holdninger til kriminalitet, straf, politi og domstole ud fra en international undersøgelse, »European Social Survey«, som blev foretaget for et par år siden. Det er som med fodbold og håndbold, at vi først rigtigt får en fornemmelse af egne styrker og svagheder, egne værdier, når vi sammenligner os med andre lande.

Det er tillige karakteristisk, at danskerne er et lykkeligt folkefærd med en udpræget tillid til politi og domstole, hvilket undersøgelsen godtgør. Vi ved, at politiet ikke skelner mellem rig og fattig, vi ved, at myndighederne er ukorrupte, og der er følgelig en samhørighed, der er af stor værdi. I andre lande, hvor tilliden er mindre, møder man myndigheder med skepsis, og nogle steder kan en uniform ligefrem være angstfremkaldende.

Det er godt at besinde sig på de kerneværdier, der gælder herhjemme. De er ikke altid klart formulerede, men de kommer til udtryk, når de udfordres gennem normbrud. Vi er tolerante over for høj fart, hvor det er sikkert, men vil ikke acceptere det normbrud, vanvidskørsel er udtryk for. Ligeledes er det et sundhedstegn, at danskerne fordømmer den indirekte krænkelse af den private ejendomsret, som hæleri er udtryk for. Endelig fortæller undersøgelsen, at vi ser forsikringssvindel som uacceptabelt, for den slags er et tilsvarende tyveri af andres ejendom, der her rammer en upersonlig størrelse som et forsikringsselskab.

Undersøgelsen gør det værd at fundere over, hvorfor danskerne er så glade for deres land. Danmark kan bedst kaldes et »tæt« samfund. Vi er et lille, ret ensartet land, hvor der ikke er uoverstigelige sociale og kulturelle forskelle, og det betyder, at der er en høj grad af enighed om nogle grundlæggende måder at indrette samfundet på.

At tilliden til andre er rodfæstet, og at trygheden er stor for at færdes på gader og stræder, og at der er et fravær af frygt for indbrud viser, hvor tæt et samfund Danmark er. Men verden er ikke statisk, så en af de store udfordringer i et land, hvor der er kommet mange nye danskere til, er at overlevere vores grundfæstede værdier gennem uddannelse og integration.

Vi skal dermed insistere på, at der eksisterer et værdi­fællesskab, der uanset herkomst omfatter alle, der bor og lever i Danmark. Det handler om europæiske frihedsværdier, der har et særligt dansk udtryk, formet af vores gamle historie og kultur. Et værdifællesskab der udgør en kulturel kapital, og som handler om ligeværd mellem mennesker, om frihed og ansvar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.