Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Et klart signal til stormoskeen

»Tvivlen skal komme det flertal af moderate, danske muslimer til gode, som ikke identificerer sig med hverken broderskabet eller oliestaten.«

ARKIVFOTO. Udtalelser fra det råd, der står bag opførelsen af denne nye moske i Rovsingade på Nørrebro, bringer sindene i kog på Christiansborg.
ARKIVFOTO. Udtalelser fra det råd, der står bag opførelsen af denne nye moske i Rovsingade på Nørrebro, bringer sindene i kog på Christiansborg.

Danmarks første stormoske blev indviet torsdag. Det officielle Danmark holdt sig væk. Eller stort set. De, der betyder noget, holdt sig i hvert fald væk. Der var ingen repræsentanter for kongehuset, ingen statsminister, ingen ministre overhovedet, kun en enkelt kristelig partileder.

Dermed blev der, hvad enten de fraværende ville sige det højt eller ej, sendt et klart signal. Et signal, nemlig, om, at der fra officiel dansk side ikke er nogen lyst til at låne legitimitet til en moské, som den forhenværende emir i den stenrige sharialov-baserede oliestat Qatar har givet 150 millioner kroner til, og som muligvis også er tilknyttet Det Muslimske Broderskab.

Det er et godt signal at sende. Ikke bare fordi Mohamed al Maimouni, talsmand for Dansk Islamisk Råd, der står bag moskeen, for nogle dage siden sagde til Morgenavisen Jyllands-Posten, at homoseksualitet er »ligesom, at man er syg.« Mohamed al Maimouni siger jo kun, hvad vi allesammen godt vidste i forvejen: At i den reaktionære udgave af islam, som såvel broderskabet som Qatar bekender sig til, er der ingen plads til den frihed og tolerance, der er grundværdier i Vesten. Udsagnet bekræfter blot, at de kræfter, der står bag stormoskeen, og som kommer til at have det daglige ansvar for den, ikke er værd at pleje nær omgang med. Det understreger kun, at det er godt, at magtens Danmark ikke legitimerede moskeen ved sin prominente tilstedeværelse.

Læs også: Stormoské er ikke sikkerhedstjekket af PET

Tvivlen skal komme stormoskeen til gode, er det blevet sagt. Man bør vende det om og sige, at tvivlen skal komme det flertal af moderate, danske muslimer til gode, som ikke identificerer sig med hverken broderskabet eller oliestaten. Havde det officielle Danmark valgt at være til stede, havde det sendt et uheldigt signal i retning af, at en særligt reaktionær udgave af islam er en god repræsentant for islam i Danmark. Hvis der senere skulle ske det lidet tænkelige, at moskeen, sådan som dens bagmænd har lagt op til, gik hen og blev et fredeligt samlingssted for alle danske muslimer, ville mistroen være gjort til skamme. Men det ville i sandhed være historisk.

Men betyder det manglende lån af legitimitet til stormoskeen fra officiel dansk side så, at den skulle have være forhindret fra starten? Nej. Hvis et trossamfund, inden for lovens rammer og ved hjælp af private midler, får skabt et byggeri til sine medlemmer, er der intet, der kan eller skal forhindre det. Omvendt må man igen slå fast, at det at acceptere den nye stormoské ikke er eller bør være det samme som naivt at omklamre den og tro, at nu er alt godt. Det er det ikke nødvendigvis, og det er det signal, det officielle Danmark sendte i går – også selv om fremtrædende politikere som den radikale integrationsminister, Manu Sareen, og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), ikke ville tale åbent om, hvorfor de blev væk. Det kan man kalde ynkeligt, men igen: Signalet er klart nok. Også selv om nogen ikke vil stå ved det.

Læs også: Prominente gæster dropper moskéåbning

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.