Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Et britisk EU-nej kan blive begyndelsen til enden

På mange måder var det en befriende tale, Storbritanniens premierminister David Cameron i går holdt om landets forhold til EU, uanset hvad man måtte mene om Cameron og hans partis EU-politik.

Alt for længe har den britiske tilgang til det europæiske samarbejde været præget af skeptisk fodslæberi, mistillid og en mangel på lyst til at forpligte sig på godt og ondt til det fællesskab, man nu engang er en del af. Givetvis på grund af en britisk folkelig opinion, som i stigende grad over de senere år har været Europa-kritisk. Det forløb der nu kommer, hvor Storbritannien kræver forhandlinger om netop både forpligtelser og omfanget af EUs indblanding i britiske forhold, efterfulgt af en folkeafstemning efter næste parlamentsvalg for eller imod fortsat medlemsskab, vil efter al sandsynlighed skabe en afklaring, som er tiltrængt. Det lykkeligste vil være, som også den konservative premierminister betonede det i sin tale, at briterne bliver i EU. Men David Camerons pointe om, at EU ikke kan udvikle sig fornuftigt uden at have befolkningerne med, er grundlæggende rigtig. Det gælder også i tilfældet Storbritannien. Finder et folk, at det er bedst at stå udenfor, må det være sådan.

Dermed ikke sagt, at der ikke fra EUs og de øvrige landes side er grund til at forholde sig kritisk til Camerons britiske solo-løb. For hvor principielt sundt det end bliver at få afklaret Storbritanniens fremtid i EU, så er baggrunden for gårsdagens tale reelt mindre gloriøs. Cameron er presset indenrigspolitisk, især efter de senere års krise, som har forstærket indtrykket af det europæiske samarbejde som en kampplads for svært forenelige interesser. Særligt skismaet mellem et Sydeuropa hensunket i dyb gæld og recession og et Nordeuropa, der trods alt er kommet mere helskindet gennem krisen, har været stærkt udfordrende for fællesskabet i EU. For hvor går grænsen for, hvor meget de besindige skal bidrage til dem, der ikke forstod at agere ansvarligt, mens tiderne var gode?

Men et fællesskab er ikke blot en gavebod, hvor man kan udvælge de samarbejdsområder, der bedst tjener egne interesser. Her bør man være betænkelig ved det forløb, der nu indledes mellem Storbritannien og det øvrige EU - og ved hvordan det ender. David Cameron udnævnte i sin tale i dag det indre marked til at være den absolutte kerne i det europæiske projekt, og kampen for vækst og fremgang som EUs fornemste opgave i fremtiden. Deri har han ret. Men helt så let er det blot ikke i praksis, når et forpligtende både overstatsligt og mellemstatsligt samarbejde som EU skal udmønte dette mål til daglig virkelighed. Signalerer briterne i det kommende forhandlingsforløb for stærkt, presset af befolkningen derhjemme, at man ikke rigtigt gider bidrage til fællesskabet når det er nødvendigt, men omvendt gerne høster de frugter, der måtte være af EU-samarbejdet, kan det britiske EU-skridt i værste fald blive begyndelsen til enden på hele den EU-konstruktion, vi kender i dag, og som har bidraget til at skabe fred og vækst på det europæiske kontinent gennem hele efterkrigstiden.

Derfor er det i hele EUs interesse, at den proces, David Cameron skød i gang i går, ender med at briterne får landets forhold til Europa positivt afklaret - og at Storbritannien ender med at blive i EU. I modsat fald kan et britisk sololøb være første væltende kort i korthuset for et europæisk fællesskab, som derved vil blive offer for briternes egne interne politiske kvababbelser. Det ville i sandhed være ulykkeligt og uskønt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.