Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

En vigtig dag

»I det hele taget vil kommune- og regionsvalget i dag givet vidne om et Danmark i opbrud. Hvor Venstre ikke nødvendigvis sidder på flæsket i landkommunerne og Socialdemokraterne sidder uantastet i de store byer.«

Kommunal- og regionsvalget handler om meget andet end lokale forhold i kommuner og regioner. Spørg bare statsminister Helle Thorning-Schmidt og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. I månedsvis har kommunalvalget været anset for at være et muligt politisk Waterloo for den pressede socialdemokratiske statsminister; et dårligt valg, og troen på, at et kommende folketingsvalg ville kunne vindes, risikerede nærmest endegyldigt at smuldre. Men så kom GGGI-sagen, der på kort tid fik den fremgang, Venstre har oplevet siden folketingsvalget i 2011, til at forsvinde. Pludselig var det Venstre-formanden, der i lige så høj grad som statsministeren måtte frygte kommunalvalget, der yderligere kunne undergrave Løkkes autoritet i bagland og befolkning, hvis det gik værre end ventet for blot få uger siden.

Læs også: Thomas Larsen: Løkkes nedtur kan udløse lynvalg

Her på selve valgdagen tyder noget dog på, at begge partiledere kan ånde lettet op i aften. Blå blok ventes at erobre flere borgmesterposter end i 2009 – men nok ikke så mange, at der bliver tale om en katastrofe for statsministeren og hendes parti. Omvendt tyder tallene altså på en fremgang for den Venstre-ledede borgerlige blok trods Løkkes problemer i de seneste par måneder. Bag dette ligger dog potentielle dramatiske forskydninger internt i blokkene, hvor Enhedslisten og Dansk Folkeparti ventes at befæste deres stillinger i det kommunale Danmark på bekostning af især SF og Konservative. Men med de formentlig mindskede landspolitiske konsekvenser af dagens valg kan der måske blive overskud til at koncentrere sig lidt om det, valget trods alt drejer sig om. Her ser det nu ud til, at Socialdemokraterne kan bevare borgmesterposterne i de fire største byer; men ikke uden en vis uro, også i København, hvor meningsmålingerne dog tyder på en stærkt svækket overborgmester Frank Jensen, som bliver bidt i haserne af Enhedslisten, der kan bliver Borgerrepræsentationens næststørste parti. Dermed kan København på samme tid blive udsat for højrød politisk ledelse – samtidig med, at de underliggende vælgerstrømme, som Berlingske fortalte om for et par uger siden, med tiden kan gøre hovedstaden blå som følge af de demografiske ændringer i byen.

Læs også: Kommunerne må op i gear

I det hele taget vil kommune- og regionsvalget i dag givet vidne om et Danmark i opbrud. Hvor Venstre ikke nødvendigvis sidder på flæsket i landkommunerne og Socialdemokraterne sidder uantastet i de store byer. Hvor nye, stærkt markerede partier som Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance formentlig vinder stadigt flere tilhængere. Og hvor der – næsten med garanti – efter at resultaterne er tikket ind i aften, vil blive indgået uortodokse og sine steder kontroversielle magt- aftaler, der kan bringe helt andre end de forventede til magten i kommunerne rundt omkring. Mere fredsommeligt vil det formentlig gå for sig i regionerne, hvis meningsfuldhed flere og flere betvivler. Vigtigt er det dog at stemme. Alene kommunerne står for mere end halvdelen af det offentlige forbrug i Danmark, og mens det de allerseneste år er lykkedes at holde de kommunale udgifter i ro, har en bekymrende stor del af dagsordenen i denne kommunalvalgkamp handlet om kommunalpolitiske krav om flere penge til velfærd. Det til trods for blandt andet Produktivitetskommissionens bud på, hvor mange milliarder der kan frigøres i det offentlige, hvis der effektiveres yderligere. Det er derfor en ganske afgørende dag i dag; også selv om den ikke måtte få landspolitiske følger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.