Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

En punkteret drøm

Børn af danske forældre er ikke bedre end amerikanske børn til at gøre op med den sociale arv, når det gælder uddannelse og indkomst, også selv om de to lande har vidt forskellige politiske systemer.

Børn af danske forældre er ikke bedre end amerikanske børn til at gøre op med den sociale arv, når det gælder uddannelse og indkomst. (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2015)
Børn af danske forældre er ikke bedre end amerikanske børn til at gøre op med den sociale arv, når det gælder uddannelse og indkomst. (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2015)

Hvert år poster den danske velfærdsstat milliarder i gratis uddannelsessystem og gavmild SU for alle unge. Visionen er, at alle børn og unge skal have mulighed for at få en uddannelse. Også dem, der kommer fra mindre bemidlede og uddannelsesfremmede hjem.

Men nu viser ny forskning på Nobel-niveau, at drømmen om at bryde den sociale arv ikke er andet end en smuk drøm eller fantasi. »The Scandinavian Fantasy: The Sources of Intergenerational Mobility in Denmark and the U.S.« har to forskere døbt deres analyse, som bl.a. er finansieret af Rockwool Fonden og har den amerikanske økonomiprofessor og Nobelpris-modtager James Heckman som en af hovedkræfterne.

Børn af danske forældre er ikke bedre end amerikanske børn til at gøre op med den sociale arv, når det gælder uddannelse og indkomst. De to lande har vidt forskellige politiske systemer. USA er mulighedernes land, hvor enhver er sin egen lykkes smed, mens Danmark er en af verdens mest udbyggede velfærdsstater. Alligevel er Danmark ikke bedre til at bryde den sociale arv end USA.

Dette er stærkt overraskende. Amerikanske unge har jo ikke ligesom danske adgang til gratis uddannelse og uddannelsesstøtte i form af SU. Forskerne bag undersøgelsen har derfor trykprøvet resultaterne omhyggeligt, men uden at de rokker sig.

En hovedbegrundelse for, at Danmark har verdens højeste SU, er ellers, at uddannelsesstøtten sikrer, at unge af ufaglærte forældre ikke fravælger at få en uddannelse, fordi der ikke er råd. Undersøgelsen fra Rockwool Fonden skyder dette forsvar i sænk, og Folketingets politikere kan med god samvittighed lytte til et forslag fra tænketanken Axcelfuture og andre om at fjerne SUen på universiteternes kandidat-uddannelse og erstatte den med rentefri lån.

Modellen kan give et provenu på tre milliarder kr., som kan investeres i bedre kvalitet på uddannelserne og andre tiltag, som kan bryde den negative sociale arv. Udover at spare penge sikrer modellen mod spild og overuddannelse, har tænketanken beregnet.

Forslaget har indtil nu givet anledning til forventelige protester fra studerende og fagforeninger, som argumenterer med, at en besparelse på SU vil fjerne mindre privilegeredes børns muligheder for at klatre op ad den sociale rangstige. Men det argument holder ikke. SU finansierer derimod i stor skala uddannelse af unge, der under alle omstændigheder ville vælge en uddannelse, og hvor forældrene har råd til at bistå dem økonomisk.

Den interesserede læser funderer selvfølgelig over årsagen til, at Danmark ikke har mere held til at bryde den sociale arv end USA. Svaret er bl.a., at lønforskellene er langt højere i USA end i Danmark, og niveauet for overførselsindkomsterne begrænser tilskyndelsen til at tage en uddannelse. Alt i alt er det et argument for en kommende skattesænkning, som tilskynder unge til at gennemføre en uddannelse, der sikrer dem en god fremtid og derved bryder med den negative sociale arv.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.