Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Elsk Danmark

»Skam over den, som skammer sig over at være dansk.«

Udenlandske statsborgere flytter i stigende grad til Danmark for at finde et interessant job og styrke deres karriere, men også for at opnå en attraktiv work-life-balance i landet, hvor man kan cykle på arbejde, føle sig tryg, bade i havnen i hovedstaden og i det hele taget leve et bedre liv blandt verdens lykkeligste folk.

Berlingske berettede forleden om et ungt britisk par – hun webdesigner og han marketingspecialist – som netop var flyttet til København i håb om at opnå en livskvalitet, der rækker ud over rotteræset i London, hvor det tog tre timer at pendle til jobbet, og karrieren slugte al tid og energi. De unge briter er repræsentative for en ny generation af talentfulde unge, som foruden et spændende og udfordrende job sætter pris på de bløde værdier, der findes i Danmark, siger eksperter fra erhvervsorganisationen DI, konsulenthuset PwC og Copenhagen Capacity, der arbejder på at tiltrække udenlandske virksomheder og højtuddannede udlændinge.

Det er kun få måneder siden, at dommedagsprofeter advarede om, at Danmark var stærkt på vej ud af det gode internationale selskab på grund af håndteringen af asylansøgere. Danmark skræmte alle moderne og humanistisk indstillede mennesker væk med smykkeloven og lukningen af grænserne, lød det i adskillige udenlandske medier, hvor danske modstandere af regeringens politik italesatte deres politiske holdninger over for ukritiske udenlandske journalister. Kulminationen var en tegning af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som nazist.

Kulturpersonligheder som forfatteren Suzanne Brøgger og filminstruktøren Thomas Vinterberg delagtiggjorde såvel den danske som den europæiske offentlighed i den følelse af skam, som deres fædreland fyldte dem med, og Brøgger drømte ligefrem om at flytte til Sverige. Forinden havde skuespilchef på Det Kongelige Teater, Morten Kirkskov, beskyldt regeringen for at gøde jorden for fascisme i Danmark. Men kritikerne valgte at se bort fra, at Danmark modtager relativt mange asylansøgere i forhold til indbyggertallet, og at otte ud af ti ansøgere får ophold, hvilket placerer Danmark på en femteplads ud af 32 europæiske lande.

Suzanne Brøgger: Det intellektuelle niveau er højere i Sverige end i Danmark

Skam over den, som skammer sig over at være dansk. Alt for mange mennesker glemmer, at vi har opbygget et af verdens mest frie, demokratiske, menneskeværdige, bæredygtige og ligeværdige samfund. Meget kan selvsagt gøres endnu bedre, men et par unge veluddannede udlændinges begejstring for Danmark er en forfriskende øjenåbner for alle danskere, som tager herlighederne for givet, og som tror, at udlandet anser os for at være en samling racister eller det, der er værre. Læg mærke til, at hverken det unge par eller eksperterne, der bakker dem op som repræsentativ case, nævner Danmarks politik over for flygtninge og indvandrere som noget afskrækkende.

Det er på tide, at vi danskere gør op med vores historisk og kulturelt betingede mindreværdsfølelse eller ligefrem selvhad. Alle værdier er ikke lige gode. Vi skal turde tro på, at vores værdier er bedre end eksempelvis holdningerne blandt de muslimske imamer, som for nylig luftede deres gammeldags kvindesyn i en dokumentarfilm fra indvandrermiljøet i Danmark på TV 2. Så drop mindreværdet og elsk dit land!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.