Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Den tætte sejr

Præsident Barack Obama får fire år mere i Det Hvide Hus. På mange måder var det en kneben sejr over Republikanernes Mitt Romney. Men en sejr er en sejr og samtidig en påmindelse om, at Obamas magi ikke er helt så stor mere, og at vælgerne kræver en præsident, der viser større handlekraft og sikrer økonomisk fremgang og en nedbringelse af arbejdsløsheden.

De sidste måneder bevægede han sig ind mod midten, hvilket fik de republikanske midtervælgere til at vende tilbage og støtte Romney. Denne styrkelse har betydet, at valget blev betydeligt mere tæt, end det så ud i det tidlige forår. Republikanerne må ud af Bush-tidens skygge og komme videre og få skabt en profil, der i højere grad tiltrækker midtervælgerne. Og partiet er nødt til at få et bedre tag i mindretallene.

Men det er også en påmindelse til Republikanerne om, at den åbenlyse splittelse, der har eksisteret i partiet, siden George W. Bush forlod posten i 2008, må overvindes. Mitt Romney startede forsigtigt op i valgkampen ved at undgå at lægge sig ud med de mere konservative dele af partiet og især at undgå en direkte konfrontation med te-bevægelsen.

Men først og fremmest har vælgerne givet udtryk for, at de er stærkt bekymrede for økonomien og arbejdsløsheden, som der ikke er gjort nok for at få under kontrol. Det er en kraftig påmindelse til Obama om større handlekraft for at få gang i den amerikanske økonomi. Det kommer selvfølgelig ikke af sig selv.

Republikanerne er også nødt til at indse, at den konfrontatoriske linje, partiet har haft i Repræsentanternes Hus, hvor de fortsat har et flertal, ikke holder de næste fire år. Økonomien kan kun komme på fode igen, hvis der kommer et nationalt samarbejde, som Demokraterne og Republikanerne historisk har været gode til. I Obamas første fire år har det samarbejde ligget i ruiner og været præget af opslidende ideologiske magtkampe mellem Demokraterne og Republikanerne. Der er brug for, at tavlen viskes ren, og at Kongressen og Det Hvide Hus tager bestik af vælgerne og finder en fælles platform.

Den økonomiske krise i USA er langtfra overvundet. Det enorme underskud skal under kontrol, fordi det ligger som en tikkende gældsbombe under økonomien. Det skal ske samtidig med, at der skabes arbejdspladser. Der skal træffes en række ubehagelige beslutninger, som kræver en national enighed, der ikke har eksisteret før.

Det er helt afgørende, at Obama for alvor lægger hele sin koncentration i at finde en løsning i et tæt samarbejde med Republikanerne. Det haster ikke blot for amerikanerne. Det haster også for resten af verden. USA er fortsat verdens største økonomi, og Obama og den nyvalgte kongres har et ansvar, der rækker langt ud over USAs grænser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.