Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Den forunderlige skatteaffære

Skattesagskommissionen skal som bekendt ikke beskæftige sig med selve afgørelsen af statsministerens og hendes mands skattesag. Men blot en måneds tid inde i sagen er fokus nu drejet over mod netop selve skattesagen og behandlingen af den. Og det er nogle forunderlige oplysninger, der kommer frem.

Forleden kunne Berlingske fortælle om, hvorledes SKAT undervejs i behandlingen af skattesagen ændrede praksis på en måde, som førte til, at statsministerens ægtefælle, Stephen Kinnock, undgik at blive skattepligtig i Danmark. Man ændrede den tidligere praksis, som medførte skattepligt i Danmark for personer i Kinnocks situation, hvis man havde opholdt sig mere end to-tre år i udlandet.

Kinnock havde opholdt sig i udlandet i seks år. SKAT begrundede ændringen af den hidtidige praksis – som ellers støttede sig på en afgørelse i Skatterådet i 2007 og på afgørelser i Skatteankenævnet og Landsskatteretten – med en påstand om, at den byggede på en fejl. Men det mest forunderlige var, at praksisændringen blev gennemført i stilhed; uden information til skatteborgerne her i landet, som ellers har krav på at kende de gældende regler.

Det spørgsmål er derfor naturligt rejst, om SKAT ønskede at favorisere Helle Thorning-Schmidt og hendes ægtefælle. Og i næste åndedrag kan man undre sig over, at de ypperste skattemyndigheder i Danmark i årevis er i stand til at fejlfortolke skattelovgivningen så markant, som det åbenbart er sket. Skattesagens videre forløb er heller ikke velegnet til at styrke tilliden til SKAT i København. I går kunne Berlingske fortælle, hvorledes Thorning-Schmidts og Kinnocks skatterevisor på et møde i SKAT var under hårdt pres for at forklare og forsvare, at hans klienter ikke ønskede at komme til møde hos skattemyndigheden. Når skattemyndighederne kalder på folk, plejer man da bare at møde op.

Men altså ikke når man er formand for Socialdemokraterne. Så sender man sin revisor, som angiveligt presses for at få Thorning-Schmidt til at møde personligt og som derfor opfinder historien om Kinnocks bi- eller homoseksualitet som forklaring på, at hun nægter. Den betroede skattejurist stikker altså myndighederne en grov løgn. For den senere statsminister og hendes mand har jo for nylig erklæret offentligt, at rygtet om Kinnocks seksualitet kun er et rygte.

Men den forunderlige historie om SKAT Københavns behandling af skattesagen stopper ikke her. Direktøren for SKAT København viderebragte rygtet til departementschefen i Skatteministeriet, der lod det gå videre til ministeren, der lod det gå videre til sin spindoktor, og til sidst nåede det til BT, der i modsætning til myndighedscheferne ikke videregav rygtet, fordi det var ubekræftet. Vi hører også om en dagbog, skrevet af en anden skattedirektør, som blev forsøgt slettet, men blev genfundet af politiet.

Tilbage står et billede af en forunderlig sagsbehandling af en sag, som har sit udspring i et ægtepars bestræbelser for at betale så lidt som muligt i skat. Det er ærgerligt for vælgerne, og vel også for Thorning-Schmidt og Kinnock, at man med det foreliggende kommissorium ikke må få selve sagen bedømt. Hvem ved, måske var afgørelsen ligefrem korrekt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.