Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

De saudi-arabiske forbindelser

»Landet spiller ikke bare en nøglerolle for Vesten i Mellemøsten. Rige saudi-arabere spiller også en dobbeltrolle, som skal frem i lyset.«

Præsident Barack Obama rejser til Saudi-Arabien på det værst tænkelige tidspunkt. Forholdet mellem USA og saudi-araberne er stadig officielt tæt og nært. Men både indenrigspolitisk og udenrigspolitisk er Obama presset, fordi Saudi-Arabien stiller flere og flere spørgsmål ved USAs langsigtede strategi i Mellemøsten.

Og det i sig selv er grotesk. Det burde ikke være USA, der står skoleret i Riyadh for at undskylde for den politik, amerikanerne fører. Det burde være Saudi-Arabien, der skal forklare sig. Ikke alene i forhold til rige saudi-araberes relationer til terrororganisationer, men også deres andel i at finansiere regimer, som åbenlyst modarbejder Vesten. Eller hvad med Saudi-Arabiens såkaldte velgørenhedsfondes finansiering af moskéer i Europa, hvoraf nogle helt åbenlyst modarbejder vestlig politik? Der er nok at forklare.

Åbningen af forholdet til Iran har irriteret det følsomme saudi-arabiske kongehus. USAs prioriteringer i Syrien, hvor Obama fokuserer på at knuse Islamisk Stat i stedet for at få fjernet præsident Bashar al-Assad fra magten, har vakt vrede i Riyadh. Og det saudi-arabiske kongehus har i den seneste tid måttet konstatere, at den amerikanske kongres overvejer at få gennemført et lovforslag, så pårørende til ofrene for terroraktionerne 11. september 2001 kan få sandheden at vide om Saudi-Arabiens rolle i angrebene mod World Trade Center og mod Pentagon,

Udsigten til, at Saudi-Arabien kan komme til at stå på anklagebænken har fået olielandets udenrigsminister til at tage det usædvanlige skridt at true USA med økonomisk sammenbrud, hvis en sådan lov gennemføres. Saudi-Arabien vil i så tilfælde sælge milliarder og atter milliarder af obligationer og trække pengene ud af USA. Sådan lyder truslen fra et land, som bedyrer sin uskyld ved terroraktionerne, selv om der er mange indicier på, at der foregik rigtig meget kommunikation mellem den saudi-arabiske ambassade i Washington og kaprerne og deres kontaktfolk inden 11. september.

Så der er mange grunde til, at Barack Obama foretager rejsen til Saudi-Arabien. Landet spiller ikke bare en nøglerolle for Vesten i Mellemøsten. Rige saudi-arabere spiller også en dobbeltrolle, som skal frem i lyset.

Den amerikanske kommissionsrapport om terrorangrebene rummer 28 blanke sider. 28 sider, som aldrig er blevet offentliggjort, men som alle ved omhandler Saudi-Arabiens rolle i aktionerne. Ingen har kunnet føre bevis for, at Saudi-Arabiens allerøverste ledelse kendte til terrorplanerne. Men de få kongresfolk, der har læst rapportens manglende sider igennem, siger, at det er rystende læsning. Saudi-Arabien har et forklaringsproblem. Så der er god grund til Obamas rejse. Men hverken Obama eller andre vestlige lande viser en egentlig vilje til at stille Saudi-Arabien til regnskab for dobbeltspillet. Så mon ikke det hele bare glider ud i ørkensandet som sædvanlig. For Vesten er ikke klar til et endeligt opgør med Saudi-Arabien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.