Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Brexit truer

»EU-landene bliver nødt til at holde sammen, hvis vi skal bestå som demokratiske retsstater.«

De senere år er det gået strygende for britisk økonomi; så godt faktisk, at den nu for tredje år i træk er vokset mere end de øvrige G7-landes. Og der er ikke skygge af tvivl om, at det blandt andet kan forklares med tilstrømningen af borgere fra de øvrige EU-lande, som har sikret et stort, varieret og konkurrencedygtigt udbud af arbejdskraft.

På den baggrund kan det være fristende at trække på skuldrene ad premierminister David Camerons krav til EU om reformer, der gør det muligt at nægte arbejdstagere fra andre EU-lande at modtage ydelser, før de har betalt skat i Storbritannien i fire år. For helt ærligt: Bør de mennesker, som Storbritannien skylder en stor del af sin velstand, ikke have del i selvsamme?

Så rigtigt, som det er, så nytter disse argumenter ikke. For de overbeviser ikke de britiske vælgere, der skal konkurrere med de mange hundredetusind veluddannede og arbejdsparate østeuropæere. For den enkelte brite betyder det forståeligt nok mindre, at det går godt for økonomien, hvis han og hun personligt er på spanden. Specielt når staten og kommunerne samtidig skærer i ydelserne, fordi der er blevet flere om dem.

Og ifølge den nyeste meningsmåling i Telegraph har briterne tænkt sig at melde sig ud af EU ved den folkeafstemning, som Cameron har lovet vil finde sted inden udgangen af 2017.

Men EU kan ikke klare sig uden Storbritannien. Og slet ikke på et tidspunkt, hvor tilliden til EU smuldrer overalt i Europa som følge af EUs manglende evne til at bremse tilstrømningen af asylansøgere. Hvis Storbritannien forlader unionen, risikerer den at brase sammen ved eksemplets magt.

Det må ikke ske. Der er mere brug for EU end nogensinde. EUs relative betydning i verden svækkes økonomisk og demografisk i disse år, og EU-landene bliver nødt til at holde sammen, hvis vi skal bestå som demokratiske retsstater. Hver især vil vores lande være alt for sårbare over for det eksterne pres fra store autoritære regimer som Rusland og Kina, der rask væk truer med embargoer eller med at lukke for gassen, hvis ikke enkeltlande makker ret.

Forhåbentlig forstår EUs ledere alvoren. Der er ingen større og vigtigere udfordring for EU-Kommissionen i disse uger end at forhandle de indrømmelser, som David Cameron skal have med sig fra det kommende EU-topmøde i februar, så han kan vinde sin befolkning for et ja.

På det seneste har EU fået lidt hjælp fra uventet kant. Tidligere udenrigsminister og leder af Storbritanniens Konservative, EU-skeptikeren William Hague, gjorde forleden i The Telegraph klart, at Skotland formodentlig vil forlade Storbritannien, hvis Storbritannien forlader EU. Det vil kun være et spørgsmål om tid, før de EU-positive skotter får gennemtvunget en ny folkeafstemning. Derfor føler han sig nødsaget til at stemme ja til EU.

Det er en reel risiko, og i mange briters ører måske det bedste argument for et ja til dato. Men det er ikke sikkert, det er tilstrækkeligt. Derfor skal EU anstrenge sig for at vise briterne, at vi kommer dem i møde: Slet og ret fordi vi ikke vil undvære dem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.